Okej hörrni, jag behöver er hjälp! Höll på att skriva hjälm, men det handlar faktiskt om hjälmar, haha 😉

Som ni vet fick jag ju en OneK-hjälm i julklapp som jag trivs toppenbra med! Jag har dessutom nämnt att min “vardagshjälm” från JW sjunger på sista versen, så den behöver bytas ut. Då har jag tänkt att ersätta den med just en OneK-hjälm, men jag är lite velig med vilken som är smartast att välja. Help me!

Alla bilder är lånade härifrån.

Hjälmen till höger som är brun har jag tänkt byta ut min Samshield till så småningom. Är inte bråttom alls, men jag känner att jag inte trivs 100% med Samshield så då är det lika bra att byta ut den. Ska sälja vidare den om jag nu inte lyckas fara i backen med den innan jag skaffar en ny brun(haha, peppar peppar ta i trä).

Jag har siktat in mig på att köpa hjälmen längst till vänster som “vardagshjälm”. Dock vill jag även kunna använda den på tävling, så jag vill inte att den ska bli “ful” bara för att den används hemma. Vad har ni för erfarenheter av hjälmar med fejkmocka? Bleks dem lätt? Blir de lätt fula i tyget? Jag vet att någon kommenterade att de drar åt sig damm, går det lätt att åtgärda?

Annars är alternativet att köpa hjälmen i mitten, men anledningen till att jag inte har den som förstahandsval är för att den ändå är lik min andra hjälm som jag redan har. Den är också matt, men med solskärm och glitter. Fördelarna med denna hjälm är att den är enkel att torka av, men kanske också lättare blir repig av eventuella grenar och sådant i skogen?

Så: kom med era erfarenheter, tack! 🙂 Jag behöver hjälp att välja för jag blir så velig, haha. Även om jag lutar mest åt den med mockaaktigt tyg…

/ Anna

8 Kommentarer

 1. anonym den 3 feb 2020 11:19 kl 11:19

  Jag har alltid ogillat mocka och- sammetshjälmar.
  Tycker dom är svåra att rengöra när dom blir smutsiga vilket (iallafall min) blev lätt och tyget lägger sig lätt “fel”, blir “skrynkligt” och fult. Jag skulle satsat på den i mitten eller till höger!

  • Erika den 3 feb 2020 13:48 kl 13:48

   Jag har en svart hjälm med mocka, (back on tracks MIPS-hjälm) och har inte haft problem med att den samlar damm/är svår att rengöra. Ser till att försiktigt borsta av smutsen och tar med fuktad trasa om det behövs. Dock har jag inte ridit med den när det regnar ute, och har då ridit med min plasthjälm istället. Har tidigare upplevt med mocka-hjälmar att de inte håller sig fina om de utsätts för regn alltför ofta. Tyget har då tappat formen lite. Jag är mycket nöjd med min hjälm som är fortsatt fin efter 3 års användning. 2. Caroline den 3 feb 2020 15:53 kl 15:53

  Jag har haft en charles owen i micromocka (som det kallas, om vi menar samma?) Jag har haft den som slit och slänghjälm i ca 8 år, tycker inte att den har varken blekts eller blivit ful av väder och vind faktiskt, men stöv och damm fastnar, dock lätt att “sopa” av.

 3. Lina den 3 feb 2020 21:20 kl 21:20

  Jag har en Charles Owen med micromocka och den har inte blekts. Smutsen som kan bli är lätt att få bort. Blir inte skitig särskilt lätt om en inte tar i den med jätteskitiga händer. Haft min i ca 4 år om jag inte är helt fel ute. 🙂

 4. Anonym den 3 feb 2020 21:24 kl 21:24

  Jag har en hjälm i samma material som den i mitten, dock av annat märke. Jag har haft den i ca 1,5 år och den har blivit något repig ovanpå. Dock är den ju väldigt enkel att torka av som sagt! 🙂

 5. Marie den 4 feb 2020 17:03 kl 17:03

  Ett tips oavsett vilken hjälm du köper,köp flera liners. Jag har 3 OneK och älskar dem men jag rider 2-3 hästar /dag och det är verkligen toppen att bara byta liners efter första hästen så har jag torr hjälm direkt. Under tiden hänger den andra på tork och är klar att sätta i nästa gång 🙂 Dessutom slits de inte alls lika mkt om man byter liner i dem då och då.

  • Systrarna Elfstrand den 5 feb 2020 09:28 kl 09:28

   Smart 😀 6. Sanna den 6 feb 2020 02:42 kl 02:42

  Jag har OneK, både en svart med tyg och exakt den mittersta blå utan varken tyg eller bling. Jag har den med tyg som finhjälm nu när jag även har den i plast, men innan det red jag ute en del med den tygbeklädda också, både i regn, snö och sol. Jag har inte upplevt att den blivit ful av det men köpte ändå en i plast för att vara på den säkra sidan för jag vill inte gärna förstöra en dyr hjälm i vädret när det ändå finns mindre ömtåliga hjälmar som troligen tål väder bättre. Har varit med om tidigare hjälmar med tyg som blivit helt skrynkliga efter att ha blivit blöta och alldeles grå när de blekts av solen, inte kul! Däremot inte märkt detta med just OneK, känns som tyget sitter fast väl så tror inte den blir skrynklig men blekt kan den ju bli så småningom. Min blå i plast har inte blivit repig eller ful heller men jag har inte åkt av med den på och jag förvarar alltid mina hjälmar i hjälmpåsar när de inte är på huvudet så det hjälper en del också kan jag tänka mig, haha. Den har i alla fall inte fått repor av grenar och barr som sopat över den i skogen. Känns som en tålig hjälm helt enkelt. När det kommer till den tygbeklädda så fastnar ju tyvärr en del damm och stöv men jag brukar torka av med en fuktig trasa och tycker att det försvinner lätt på det sättet!

  Jag känner spontant att det kanske är bäst med en i plast som vardagshjälm, köp den bruna så är det ju lite mer skillnad från den blå du redan har och sälj Samshield i samma veva. Samshields brukar ju vara ganska lätta att få sålda ändå. Så har du en brun och en blå hjälm att välja på som är både snygga och hållbara oavsett väder, och båda är snygga att tävla med!😊

Kommentera