Här kommer ett inlägg om våra höbingar! Våra hästar går på fri tillgång på hösilage, så därför är det himla praktiskt att ha “höplatser” i hagen. Vi har en vid lilla lösdriften där Bella och Boppen går, och en vid stora lösdriften där Tage, Focus och Wellington(vår inackordering) går. Nu har vi byggt om den vid den större lösdriften eftersom vi ansåg att den gamla var lite för liten.

Det är nämligen lite det som är tricket, att bingen inte får vara för liten. Är den det, så är risken för spill större. Är den lite större trillar det bredvid balen i bingen istället för utanför på marken där de kan trampa på det. Höjden spelar egentligen inte mest roll, utan snarare bredden/djupet på bingen. Har man ponnyer och stora hästar i samma hage kan en idé vara att göra sidorna olika höga, så alla når. Vi har bara storhästar så det är inget problem för oss.

Pappa och Bella snackar vid maten 😉

Såhär ser de då ut! Höjden på bingen är cirka 110 cm på denna, och bredden är 2 m åt alla håll. Den nybyggda bingen är 2 m bred åt alla håll men “bara” 1 m hög. Bingen är fyrkantig, och vi har valt att inte ha någon öppning eftersom vi har en balgrip som vi ställer ner balen med. Vill man ha balen på en lastpall så får man kanske lösa någon öppning av något slag så det går att köra in med gafflar istället. Fördelen med en öppning är förstås att det blir enklare att rensa ur bingen vid behov, men samtidigt funkar det bra utan öppning också tycker jag.

Bild på hagstolp på insidan av bingen.

Här ser ni lite mer hur vi gjort! Vi gör som så att vi sätter ut hagstolp i en fyrkant, sen spikar vi helt enkelt på bräderna på hagstolparna med rejäla spikar. Det ger en bra och stabil grund med hagstolparna samtidigt som det är enkelt. På mitten av höbingen på insidan sätter vi en planka lodrätt, så som hagstolpen sitter, för att stabilisera ytterliggare. Vill man kan man såklart trycka ner en hagstolpe även där, innan man spikar på ytterplankorna. Sen sågar vi av hagstolpen så de är lika höga som bräderna. Vi avslutar med att spika på en överliggare.

Det var det! Vi ska ta och måla bingarna också är tanken. De får bli falu-röda, precis som våra byggnader på gården. Egentligen tycker jag inte att det behövs, men vi började med att måla gamla bingen och återanvände de bräderna som gick till den nya, så då får det bli så 😉 Det är såklart en smaksak! Om ni har frågor om bingarna är det bara att ställa dem i kommentarsfältet 😀

/ Anna

5 Kommentarer

 1. Anna den 10 apr 2020 08:19 kl 08:19

  Ni har inte tak på dem? Många har ju det. För o nackdelar?

  • Systrarna Elfstrand den 10 apr 2020 11:57 kl 11:57

   Det är smidigare när vi ska få in en ny bal att inte ha något tak 🙂 Sen hade höet blivit bättre skyddat ifrån nederbörd med tak, men vi har aldrig upplevt att höet blivit dåligt ändå!

   1


 2. Maria den 10 apr 2020 11:41 kl 11:41

  Gnager hästarna nått på träet?. Hästar är ju lite som bävrar

  • Systrarna Elfstrand den 10 apr 2020 11:56 kl 11:56

   Nej faktiskt inte 🙂 3. Hanna den 13 apr 2020 17:34 kl 17:34

  Jag skulle aldrig fodra på det sättet med plasten på. Tycker att man har en skyldighet att inspektera fodret man ger sin häst och med plast på kan man omöjligt se om fodret är otjänligt.

Kommentera