Svar på söndagsfrågor

Då var det dags för första söndagsfrågeinlägget här på nya bloggen! Vi älskar fortfarande det här konceptet, så vi väljer att ha det kvar så länge frågorna rullar in i alla fall. Det är roligt att svara på era frågor, ni får lära känna oss och hästarna lite bättre och så kan vi diskutera vissa saker också. Hoppas ni också gillar detta!

Har alla era gamla inlägg försvunnit? För jag hittar ingenstans att man kan gå tillbaka i arkivet och kolla
Eftersom vi bytt portal så har inte arkivet hängt med “automatiskt”, och jag vet inte riktigt om vi vill plocka med oss alla gamla inlägg. Dock har vi ju kvar vår gamla blogg, så vill ni gå in och kolla in något i arkivet så heter den catago.blogg.se! 🙂

Hur går det med Fokus och hans betträning? Har ni tagit en liten paus/vila ifrån det? Isåfall mentalt för honom för att bearbeta hans framgångar med bett? Det såg så lovande ut, stor skillnad under kort tid
Vi väljer att lite ta en sak i taget, så nu när vi börjat träna honom så mycket mentalt så har vi satt fokus på andra saker, som att han ska bli mer grundtrygg till exempel. Men det verkar lovande ändå med bettet, så det ska nog inte bli några problem tror jag 🙂 Ska se om jag kan hitta ett bett som är godkänt på tävling som ändå är likt det som Anna har på sitt träns, för det verkar som att han gillar det väldigt mycket.

Hur avgör man om lösdrift är ett bra alternativ för ens hästar?
Vissa hästar kan vara ganska svåra att läsa vad de gillar och inte beroende på vilken “hästlighet”/personlighet de har. Om jag tar Focus som ett exempel, så märks det att han trivs betydligt bättre med att gå ute dygnet runt, för inne i boxen blir han stressad. Han dansar runt, sprider runt höet och gnager på inredningen. Visst kan jag säkert träna honom till att bli lugnare i boxen, och det är planen också ifall det skulle bli något meeting i framtiden, men han är så mycket lugnare ute. Man får nog helt enkelt testa olika alternativ, och utefter det avgöra vad som verkar bäst för hästen. Ge det ett par/några veckor skulle jag säga, så kommer du märka ifall hästen trivs eller inte!

Hur gör ni för att hästen ska få förtroende för er och lita på er?
Jag har mycket problem med att gå förbi vissa hus för han blir rädd, vet inte riktigt hur jag ska få han att gå fram överallt….
Det är svårt med nerviga hästar, men vi använder oss av mental träning/NH/parelli/vad man än kallar alla olika saker som vi använder oss av, för att få hästarna lugna och trygga. Och det funkar hur bra som helst! Vi har en spellista på vår kanal där vi visar filmer från detta som heter “Horsemanship med Anna”, så den kan jag rekommendera att spana in. Annars brukar jag faktiskt ta och sitta av om till exempel Tage blir superrädd för vissa grejer. Då står han som paralyserad, så då hoppar jag av och leder förbi det läskiga, och sen hoppar upp igen. Funkar fint för honom de gånger som det blir så för oss.

/ Anna

Kommentera