Tror ni det skulle finnas mer dressyrryttare som tävlade bettlöst om “bettlösa-ekipage” och “bett-ekipage” tävlade tillsammans? istället för att ha det enskilt som det är nu och deltagandet på bettlösa klasserna är ganska svagt.
Ja, det tror jag absolut att det skulle finnas! Nu anser jag att problemet är just uppdelningen, för det blir så himla krångligt. Så jag tror verkligen att det hade blivit fler bettlösa ekipage då 🙂

Vad tycker ni om att ta sig an unghästar? Tycker ni folk tar sig an de för tidigt i sin ridutvecling eller så! Har precis köpt ett 4 årigt hopp sto och jag är 14 år! Ta hjälp av tränare, ta de lugnt, mycket miljöträning och rida med hjärtat så ska det nog gå bra men har ni något annat tips? Något ni har märkt av som tränas för lite på unghästar som ni saknar på era eller andras hästar?
I ärlighetens namn tycker jag inte att det spelar någon större roll hur gammal ryttaren är som tar sig an en unghäst. Så länge den är klok och tar mycket hjälp och tar det som du skriver, lugnt och försiktigt.
Jag tycker att det låter som att du har koll! 🙂 En fyraårig häst ska ju egentligen inte ridas så mycket, 4 gånger i veckan i regel. Vi har aldrig haft en såpass ung häst själva så jag kan nog inte komma med så mycket tips faktiskt. Stort lycka till med hästen! 😀

Hur tänker ni att hästen kliar sig? Får den klia sig med träns på under arbete? Får den klia sig mot sin människa/ryttare?
Våra hästar får inte klia sig med träns på och de får inte klia sig mot oss såvida vi inte börjar klia dem i pannan först, då är det OK 🙂 Men de får inte komma och “attackera” oss med kli, haha.

Hur tänker ni när ni lastar? ❤️
Har egen erfarenhet att man ska ha hästen på vänster om den åker själv och om det är två hästar ska den tyngsta stå åt vänster. De står så här för att dikena är åt höger så om man ställer den tyngsta hästen åt höger så är det större skans att den välter ner i ett dike.
Hur gör ni? Och tror ni på denna uppställningen?

Ja, det är väl känt att man ska ställa tyngsta hästen till vänster eller en häst ensam på vänster sida och vi försöker att göra så om det går, men Tage kan faktiskt bara åka på vänster sida, så han får alltid stå där. Vet inte vad det beror på men så är det, och då måste vi anpassa oss efter honom.
Sen vet jag inte riktigt, jag tänker att det egentligen vore smartare att lasta den tyngre hästen på höger sida för OM nu transporten skulle välta så är det bekvämare för den lättare hästen att ligga på den tunga hästen än tvärt om? Även om jag förstår tänket från början så tycker jag samtidigt att det är lite knasigt. Nu väger våra hyfsat lika(förutom Tage), men ändå.

Våra yngsta hästar har varit 5 år gamla vid inköp. Både Bella och Abbe(vår unghäst vi fick ta bort -16) var 5 år. Abbe var verkligen världens bästa första unghäst. Så himla snäll!

/ Anna

Kommentera