Här kommer den här veckans svar på söndagsfrågor 🙂

Bra blogg ni har ! Har precis börjat följa den. Bor ni på gården där ni har hästarna.? Tävlar ni i både hoppning och dressyr? När började ni rida och ha egna hästar? Har ni alltid haft hästarna på lösdrift?
Tack snälla! Jag (Emma) bor på gården och Anna bor några km härifrån med sin man Samuel. Vi tävlar i både hoppning och dressyr och tycker att båda grenarna är lika roliga 🙂 Vi började rida för 18 år sedan, när jag var 11 och Anna var 9, och har haft egen häst i 16 år. Vi har historiskt sett mest haft våra hästar på box, och det var först runt 2015 när vi byggde lösdrift på gården som vi gick över till lösdrift själva. Idag går alla våra hästar på lösdrift och eftersom vi har märkt så stor skillnad i deras välmående och hållbarhet så lär det krävas väldigt mycket för att vi någon gång ska sätta en av våra egna hästar på box igen.

Om ni skulle fått ett föl från Bella med Ike, vad hade ni döpt det? Eller bara fölnamn generellt, vad gillar ni?
Jag har tyvärr väldigt svårt för att komma på hingstnamn! Just nu har jag 3 stonamn som jag gillar, och alla är enkla, vackra namn, tagna från antingen någon karaktär i en TV-serie eller ifrån mitt favoritgodis, haha. Generellt så gillar vi enkla namn, men ändå inte “för vanliga”. Catago (som Tage heter) är till exempel ett namn som vi tycker är väldigt fint 🙂 När jag döper mitt framtida föl kommer jag nog att strunta i vad Bella och pappan heter utan bara ta ett namn som är fint. Villanelle är mitt förstahandsval just nu (inspo från Killing Eve) men jag gillar även Cordelia (inspo från AHS) och Delizie (mitt favvogodis). Har ni tips på vackra hingstnamn är ni varmt välkomna att hjälpa mig, haha ♥

Brukar ni tömköra eller longera hästarna som komplement till uppsutten träning ibland? Brukar ni träna dem ”ordentligt” även då, eller blir det mer slappt?
Vi gör faktiskt nästan aldrig det, utöver när vi mentaltränar. Då har vi enbart hästarna i repgrimma + rep. Ifall vi exempelvis är sjuka och orkelösa kan det hända att vi jobbar de ifrån marken, och då föredrar vi antingen longering i bara grimma, eller tömlongering. Våra hästar går aldrig med inspänningar 🙂

Tips för hur man ska rida en häst som är tittig på utebanan? Hur hålla fokus på mig och inte allt runtomkring.
Först och främst skulle jag jobba med hästen ifrån marken innan jag sitter upp. Försöka kontrollera att hästen är fokuserad på mig redan då genom halter, igångsättningar, jojoleken, gömma rumpan osv (pratar om dessa lekar i poddavsnitt nummer 11). När jag rider så skulle jag hela tiden fokusera på att hitta på nya grejer för hästen hela tiden! Den får inte bara trava under en långsida, utan lägg volter, gör övergångar/halter/skolor, ja… you name it! Det viktiga är i alla fall att den inte hinner fokusera på “det läskiga” utan ska fokusera på det du ber den om. Focus kan ha sina dagar då han är väldigt fjantig, och då får Anna hela tiden underhålla honom. Likadant under uteritter, annars har han en tendens att bli rädd för exakt allting 😉

/ Emma

Kommentera