Hej! Jag undrar hur ofta ni sätter in en ny bal till hästarna. På min ridskola så går alla hästärna på lösdrift och fri tillgång och de får sätta in en ny bal ganska ofta. 
Under vinterhalvåret brukar vi behöva byta bal i hagen 1-2 gånger i veckan, så i snitt var femte dag kanske (räknat på 3 hästar i hagen) 🙂

Har ni tips på hur man som student kan hålla igång ridningen när pengar inte är det mesta man har?
Försök hitta någon som behöver ridhjälp med sin häst utan att ta betalt för det 😀 Det verkar som om det är många som behöver detta, och genom att lägga ut annonser i passande Facebookgrupper till exempel så kan du förhoppningsvis hitta något som passar dig!

Vad har hänt med Emmas höft?🤔 Ni har nämnt det någon gång i någon youtube video!
Jag har, precis som Anna, pålagringar i mina höfter. Dock har inte jag fått någon artrosdiagnos, så jag vet inte om jag “bara” har pålagringar eller om artros hade synts om jag gjort samma undersökning som Anna. För 2 år sedan fick jag meddelande om att jag skulle göra en titthålsoperation och skrapa bort pålagringarna, men har inte hört något ifrån vården sen dess och orkar inte ta tag i det. Med regelbunden gymträning och regelbundna naprapatbesök är jag näst intill helt smärtfri idag! Märker bara av höftont när jag rider i/har ridit i Boppens sadel då den inte passar mig, eller som tidigare i våras när min kropp var väldigt skev (vilket korrigerades av min naprapat). Är tacksam för varje dag jag kan vara relativt smärtfri med tanke på vilka enorma problem jag hade med både höfter och rygg för några år sedan.

Hej!
Eftersom ni har en hästshop och jag tycker ni har en vettig syn på utrustning så tänkte jag höra om ni har något bra tips på ridhjälm? Jag har letat ett bra tag men jag har svårt att hitta något som jag tycker verkar bra som inte kostar skjortan! Hade tidigare en samshield och var jättenöjd med den men jag känner att det är för mycket pengar just nu. Så vore kul om ni hade något tips där 😁
Ps. Tycker ni är grymma! Ni har så bra hästhållning och det är så härligt att se hur ett helt vanligt hästliv ser ut och att ni tar vara på era hästar även om dom är till åren. Man blir så himla glad 😍

Tusen tack snälla du ♥ Jag själv har DEN HÄR hjälmen ifrån QHP och tycker att den är prisvärd, snygg och riktigt bra! Passar dessutom både runda och ovala huvuden pga de olika liners som följer med. Nu har jag dock bytt från svart till brun utrustning (min hjälm är svart) så jag använder den inte så ofta längre tyvärr. Den mest sålda hjälmen hos oss är dock DEN HÄR ifrån Centaur, vilket jag kan förstå. Den är snygg och riktigt prisvärd då den bara kostar 1399 kr!

Hej! Jag tycker att det är intressant när ni pratar om att göra era hästar “bomb proof”. Det är något jag själv drömmer om! Utifrån det ni lärt er om mental träning hittills, tror ni att det är möjligt att träna upp alla hästar (eller de flesta åtminstone) att lita så mycket på sin ryttare att de inte flyr trots att de blir rädda utan litar på att det kommer att gå bra, eller tror ni att det krävs en särskild mentalitet hos hästen från första början för att det ska vara möjligt? Vet ni om man t.ex. kan öva in något som lugnar ner hästen, t.ex. ett ord/ljud som man använder? Vad tycker ni har varit det viktigaste i den mentala träningen för att ni ska få en bra “connection” med hästarna? Förstår att det är svåra frågor att svara på men det vore intressant att höra era tankar utifrån vad ni har sett hos era egna hästar under träningen. Tack för en jättebra blogg, Youtubekanal, podd och Instagram!
Tack snälla ♥ Jag tror att det är svårt att göra hästarna “bomb proof” men ifall du kan få din häst att lita på dig till 100% borde det inte vara en omöjlighet! Hästar kommer ju alltid vara flyktdjur, men målet är att de ska känna sig såpass trygga med oss att det vi ber dem om ska kännas säkrare än att “fly ifrån faran”. Vi har dock en lååång väg kvar innan vi är där 😉 Jag tror definitivt att detta är lättare att uppnå med en grundtrygg häst, som exempelvis Bella. Med Focus kommer det antagligen bli mycket svårare eftersom han är mer flyktbelägen än vad hon är. Vi har inte provat detta med ord/ljud själva, men jag är övertygad om att du borde kunna träna in något sorts ljud som tack vare operant betingning och där positiv förstärkning får hästen att bli lugn. Jag skulle dock ta hjälp av någon som är duktig på just detta som kan lära mig det hela så jag inte gör något fel 🙂 För min egen del så tror jag att det viktigaste har varit att lära mig kommunicera med hästarna med både mitt kroppsspråk och min energi. Att jag ska “tänka som en häst”, se hur de beter sig mot varandra i hagen, försöka ta efter detta själv och på så vis kunna kommunicera bättre. Sen också att få till en bra timing i allt som jag gör med mitt kroppsspråk, för det är otroligt viktigt om jag vill få ett önskvärt resultat har jag insett! En annan otroligt viktig del för både mig och Anna är att vi har lärt oss att läsa av hästarnas beteende/ansiktsuttryck/kroppsspråk betydligt bättre än tidigare. Hur ser de ut/beter sig när de är stressade/lugna/dominanta/glada/sura osv. Det finns så mycket mer att lära där än det du får lära dig på ridskolan. Många hästar kan ju till exempel se lugna ut, när de i själva verket är väldigt stressade och istället går till sitt “happy place” för att fly undan verkligheten.

En härlig stillbild från vår senaste vlogg ♥ Älskar att se när hästarna ligger ner som pannkakor i hagarna, haha.

/ Emma

2 Kommentarer

  1. L den 10 jul 2020 12:22 kl 12:22

    Ställer frågan nu annars lär jag glömma. 😉 Skulle ni kunna göra ett inlägg om hur samarbeten fungerar? Hur går det till och behöver ni skatta på produkterna ni ”får”?

    1
    • Systrarna Elfstrand den 10 jul 2020 12:37 kl 12:37

      Bra tips på inlägg, ska se till att fixa det 😀Kommentera