Här kommer svaren på den här veckans söndagsfrågor. Endel frågor som vi fick vet jag att vi har svarat på tidigare, så det är bara att söka på bloggen så hittar ni de svaren 🙂

Hej Jag undrar vad försäljningsstallet hette/heter som focus stod i? 😀 Och vart låg stallet som han stod i?😊
Sist men inte minst vilket kanon jobb ni har lagt ner med focus 🌟 Cred rulle er. Shit vad han har utvecklats mycket från att vara rädd för bommar o hinder över lag. Till att hoppa 120cm? Minns inte riktigt hur högt det var!

Tack snälla 😀 Försäljningsstallet/företaget som vi köpte Focus av finns inte längre, men det låg utanför Borås på den tiden. Jag tror inte företaget hade något vidare rykte men eftersom vi köpte Focus så billigt (och röntgade honom igen efter köp) så vågade vi ta den risken helt enkelt. Vi föredrar dock helt klart att köpa häst direkt ifrån en seriös uppfödare (som vi gjorde med Bella) snarare än ifrån ett halvskumt försäljningsstall. Focus har som ni vet inga kroppsliga bekymmer men det har krävts ett enormt arbete för att få honom trygg. Med Bella fick jag en “färdig” 5-åring som var frisk i kroppen och cool i skallen. Det blir dyrare, men för min del var det helt klart värt det 🙂

Emma
Om du någon gång i framtiden får barn, kommer den också få äta vegansk kost då?

Jag tänker som så att mina eventuella barn kommer få äta det jag/deras pappa lagar här hemma, och på förskola/när de äter borta får de äta det som det bjuds på. När de är gamla att ta egna beslut får de välja själva ifall de vill äta vego eller inte. Oavsett om/vem jag får barn ihop med så kommer jag aldrig att laga kött/mejeri/ägg till min familj, utan ifall min kille vill ha sånt så får han köpa/laga det själv. Nu är jag tillsammans med en köttälskande mjölkbonde vilket inte är optimalt, men han vet att jag inte kommer ändra på min kost och jag tror att han motvilligt har accepterat det 😉

Kommer Jelle vara med i en video snart? Hade varit kul med en där ni berättar hur ni träffades eller om han testar att rida eller nåt 😀
För min del hade han gärna fått vara det, men han är väldigt blyg och skulle definitivt inte känna sig bekväm i en sådan situation. Jag lovar dock att sakta men säkert försöka övertala honom till detta, haha! Såg att någon ville att han och Samuel skulle göra en femkamp mot varandra och det hade varit sjukt kul, men det kommer krävas massor av övertalning om det ska ske. Först och främst ska jag försöka få upp honom på hästryggen öht… det går inte så bra med den biten 😉

Vad tycker ni om Hööks fairfield urbino grimmor?
Fina, men som ni säkert vet så föredrar vi mjuka fluffgrimmor, haha 🙂

När är eran nästa pay end jump?
Eller är det inga nu vid Corona?

Vi ska ta och kika på detta och se över de restriktioner som finns nu. Det kan hända att vi kan arrangera en “vanlig” pay and jump snart igen, annars kommer vi köra på en till Öppen bana snart. Mer info kommer här när vi vet 😀

Är det någon hästoutfit/utrustning som ni verkligen är sugna på att köpa? Exempelvis schabrak, pannband etc?
Jag är väldigt sugen på att köpa DEN HÄR toppen, eftersom Anna var så nöjd med den. Utöver det så tror jag faktiskt inte att vi suktar efter någonting just nu 🙂

Varför blev du vegan, Emma? för djuren, miljön, hälsa osv
Jag lade om min kost i huvudsak för djurens skull. Efter att jag gjort det fick jag mer kunskap om varför det är bra att äta vego för miljöns skull, och jag upptäckte dessutom att min kropp mår så mycket bättre av det (mindre värk + känner mig starkare och fräschare)! Idag skulle jag ranka min ordning: 1. Djuren. 2. Min egen hälsa och 3. Miljön.

Vill ni ha fler inackorderade i stallet eller är det fullt? Har för mig att det stod ganska många hästar på gården förut, så blev lite nyfiken kring hur ni tänker där och hur många hästar ni vill ha på gården och hur många ni tycker är “perfekt” att ha? 🙂
Yes vi hade en hel drös inackorderade här förut, när vi jobbade mer med det än med våra sociala medier till exempel. Vi kommer inte ta in någon mer, utan tycker det är perfekt att bara ha en kompis inackorderad som vi har idag. Vi funkar bra ihop och kan hjälpas åt vid behov 🙂 Eftersom vi jobbar med det vi gör så är det också viktigt att vi inte blir störda i vårat arbete och det är betydligt lättare med bara en inackordering (som dessutom förstår vårat arbete och inte har något att vara med i videos själv om det behövs osv).

Lyssnade på eran podd, och då berättade ni om en händelse där en ryttare hade spytt. Anna sa att hon hade spyfobi (emetofobi). Hur är det med den/hur kom du mer över den? Har ni några andra fobier?
Jag (Emma) har fobi för getingar och bromsar. Min bromsfobi börjar bli lite bättre, men min getingfobi är förjävlig. Får grov ångest av att äta utomhus på sommaren, ifall en geting skulle flyga in i huset när jag är själv hemma får jag panik och kan inte hantera det utan börjat gråta, osv. Annas spyfobi är bättre idag men hon är absolut inte “botad”. Hon har helt enkelt försökt intala sig själv att det inte är så farligt att spy, men hon tycker det är väldigt jobbigt när andra personer spyr i hennes närhet.

Har ni några tips på lättsmälta mellanmål man kan ta innan/efter ridpass?
Jag har blivit lite besatt av Barebells nya veganska proteinbars som är riktigt goda! Annars tycker vi båda att bananer är lätta att få ner och ger dessutom en liten mättnadskänsla till skillnad från andra frukter. Både bananer och bars är lätta att ta med sig också och kräver ingen kyl 🙂

/ Emma

2 Kommentarer

  1. Anonym den 18 jun 2020 14:27 kl 14:27

    Hur känner du Emma över att dejta en person som stödjer industrin du valt att ta avstånd från? Bara en tanke, inget dömande.

    • Systrarna Elfstrand den 18 jun 2020 14:48 kl 14:48

      Det är absolut inte optimalt men så länge vi respekterar och accepterar varandra så tror jag det kommer gå bra 🙂Kommentera