Kan ni förklara lite mer ingående hur det går till när ni ”höjer er energinivå” istället för att bli arga på hästen när den gör fel? Tycker det låter så intressant! Tack för en fin blogg!
Tack själv för att du läser! Ska se om jag lyckas förklara så du förstår såhär i text 😉
När vi jobbar med hästarna försöker vi vara neutrala med energinivån ganska lågt. Inte arga, inte glada, inte ledsna, inte sura, utan känslolösa kan man säga. Det är enormt svårt, speciellt för en känslomänniska som mig som gärna blir väldigt glad när hästarna gör rätt. Självklart ska de få beröm, men kanske inte helt överdrivet heller.
Gör hästen fel så bygger vi upp lite “ilska/envishet” inombords. Vi bygger upp en bestämdhet där hästen egentligen inte ska tro att den har någon valmöjlighet, utan den ska bara göra det vi ber om. Helt utan ilska eller våld, givetvis. Vi ändrar inte själva kroppsspråket utan det som ändras är tydligheten i det hela. Nu förstår jag att det här svaret är väldigt luddigt, men hoppas du förstår litegrann i alla fall 🙂

Vad är era bästa tips för att få tillbaka självförtroendet inom hoppningen?
Träna, träna och träna! Börja på den nivån som känns okej för dig. Är det bommar på marken – rid enbart bommar på marken ett tag tills det känns enkelt. Se till att ha en tränare/ridlärare som du kan lita på, som kan utmana dig på en lagom nivå som gör dig modig. Sen kan vi båda varmt rekommendera att ta kontakt med en mental coach också! Vi tar hjälp av Emelie på Ryttaroptimering för att utvecklas mentalt och då också fysiskt tillsammans med hästarna.

Vem hejade ni på i Mello och vad tyckte ni om vinnarna?
Vi båda höll en tumme för Anna Bergendahl! Tyckte hennes låt var väldigt bra. Jag gillade verkligen The Mamas också, även om jag kanske inte riktigt tror att den håller i Eurovision. Det återstår såklart att se, men jag har en sådan känsla. Tyckte den var väl värd att vinna i vilket fall! Superbra låt och de sjunger så himla bra. Hörde en akustisk version på radio för ett tag sen och jäklar alltså. Rös!

Hej, jag skall provrida en häst för första gången på lördag. Har ni några tips och sånt som är bra att tänka på?
Jag är nervös för att galoppera under provridningen eftersom jag har skenat förut pga att jag inte kände hästen lika så blir de på provridningen. Tips?

Vad spännande med provridning! Jag tycker bara du ska ta det i din takt, och var öppen med din rädsla för vad som hänt tidigare till ägaren till hästen du ska provrida. Kanske den kan ge tips om hur den gör när hästen galopperar? Kanske ni kan ha longerlina på, som en liten säkerhet? Det kommer du klara galant, men jag tror att det bästa är att vara öppen med vad som skrämmer dig, så att de på plats vet om det och kan hjälpa dig på bästa sätt. Lycka till! <3

Ska till veterinären med hästen i veckan. Tips på vad man ska ha med?
Det beror såklart på vad du ska göra med hästen hos veterinären. Är hästen krånglig i ridningen är det toppen att ha med ridutrustning till dig och hästen så veterinären kan se hur den beter sig uppsuttet. Ska du inte göra något uppsuttet så räcker det med pass, lädergrimma och grimskaft 🙂 Hoppas det går bra hos veterinären, vad du än ska göra med din häst!

Focus hos tandläkaren i höstas.

/ Anna

2 Kommentarer

  1. Anna den 11 mar 2020 08:59 kl 08:59

    Tänker till dig som är rädd, jag tror att det är jättebra att vara ärlig också för att det minskar risken att någon försöker sälja en knäppgök till häst, som är för svår för dig.
    Lycka till

    • Systrarna Elfstrand den 11 mar 2020 09:59 kl 09:59

      Ja men precis! 🙂Kommentera