Bara en snabb fråga, hur kommer det sig att ni säljer pessoabett på eran webbshop? Det bettet om något går väl emot era tankar kring hästvälfärd och då vill man väl inte att någon ska köpa det?
Bara en tanke, aldrig ägt en webbshop så vet ej hur mycket man får bestämma och styra kring det.

Förstår absolut hur du tänker, och pessoabett är långt ifrån ett favoritbett hos oss, men vi känner också att det inte är upp till oss att bestämma vem som får använda vad. Ska man tänka krasst så kan ett helt vanligt tränsbett göra stor skada i hästens mun om ryttaren sliter, drar och hänger i det, så då borde det ju vara lika illa att sälja ett sådant till “fel person”.

Hej Emma och Anna
Hur länge har ni tjänat pengar på youtube?:) vart kommer erat müsli ifrån och vad heter märket?

Hej! 😀 Minns inte exakt när vi började tjäna pengar på Youtube, men det måste vart kring -14 eller möjligvis -15 🙂 Vi köper müsli från Cavalor!

Vad gillar ni för musik? Har ni nån favoritlåt som gillar lite extra?
Jag personligen gillar alternativ rock allra mest skulle jag säga. Thirty Seconds To Mars är en stor favorit hos mig och speciellt deras tidigare album. Sen älskar jag Sia. Kan jag snälla få hennes röst, tack?? Så svårt att välja en favoritlåt så jag får nog avstå den… Jag älskar inte “dagens hits” men avskyr dem inte heller. Kan lyssna på housemusik till fest eller om jag ska springa.
Emma gillar mycket likadan musik som mig och har även samma favoritartister som jag nämnde ovan. Däremot gillar hon också att lyssna på nostalgisk musik ifrån 90/00-talet, i synnerhet på gymmet 😉

Tycker ni ridning och veganism hör ihop? Kan man vara vegan och samtidigt hålla på hästar enligt er?
Detta är en ganska komplex fråga som nog alla tycker olika gällande. Om Emma hade lagt av helt med alla animaliska produkter men ridit med lädersadel/stövlar osv så hade hon inte kallat sig för vegan. Jag tror det är det största problemet, att det är så mycket läderutrustning inom ridsporten och att det därför är svårt att kunna vara vegan och ryttare. Däremot om en ryttare enbart hade ridit med syntet-träns/sadlar/stövlar osv och inte använt något skinn/andra animalier i utrustningen (eller i övrigt såklart) så tycker vi personligen att den skulle kunna kalla sig för vegan. Att rida/träna/hålla hästar tycker vi inte är “oveganskt” med andra ord 🙂

Hej!:) Jag har alltid funderat vad man gör med såna där gelpaddar som höjer bak (ni visade en i utrustningsvideon). Sadeln hamnar väl i bakvikt om den är för trång, och då sätter man ju bara mer tryck fram om man lyfter upp den bak? Har därför aldrig förstått när det lönar sig att använda en padd som höjer bak. Däremot förstår jag att om hästen tappat muskler så att sadeln är lite för vid och hamnar i framvikt och glappar bak så går det att höja upp framtill med padd så man får bak tyngdpunkten lite. Men en för smal sadel i bakvikt går väl inte att korrigera med padd? Blir inte trycket vid manken stort?
Ja, det är precis som du säger att sadeln ligger i bakvikt om den inte ligger bra framtill. Boppen har tunnat ur med åren tyvärr(han är ju trots allt 23 år nu och dessutom nyligen varit ofräsch) så det är helt enkelt därför vi har den. Vi har dock tänkt kika på eventuell ny sadel(eller en bättre begagnad) till Boppen just för att han ändrat sig så i kroppen det senaste. Så tills vidare får han ha padden, men förhoppningen är såklart att hitta en bättre sadel till honom! 🙂

Ni är ju intresserade av smink och skönhet och sånt.
Det är jag egentligen också men eftersom jag aldrig är någon annanstans än i stallet, på jobbet (där folk inte bryr sig) och min soffa så använder jag mkt sällan smink.
Alltså, vid vilka tillfällen och hur ofta sminkar ni er?

Haha, det är exakt samma här! Vi använder enbart smink om vi ska iväg på något i princip. Antingen någon middag ute, fest, kalas eller eventuellt om vi åker till en kompis och känner för att sminka oss. Vi har aldrig smink till vardags, för vi orkar helt enkelt inte. Allt smink fastnar ju i hjälmen ändå, haha. I runda slängar brukar det bli smink ungefär 1 gång i veckan för vår del.

Bild från hotellet i Jönköping från Elmia i höstas! Snart blir det GHS och då lär vi sminka oss fre-sön. Ser vi fram emot 😉

/ Anna

3 Kommentarer

 1. Lina den 13 feb 2020 14:38 kl 14:38

  Det är stor skillnad på pessoabett och vanligt tränsbett. Pessoabettet har ju en effekt(en illa en). Personligen hade jag endast sålt utrustning jag står för och hade använt själv, och det kommer jag göra när jag har min hästbutik/webshop i framtiden. Annars blir det ju dubbelmoral tycker jag.

  Vill inte verka sur eller så, följt er många år och ni är ju favoriterna på YT och den enda bloggen jag läser. 🙂

  1
  • Emma den 16 feb 2020 12:05 kl 12:05

   Håller helt med Lina! Även om man som ni skriver inte kan bestämma över andra tar man ju fortfarande ställning till vad man tycker är okej att andra gör. Det finns ju t.ex. bra mycket värre bett än pessoa med vassa kanter etc och dessa tror jag inte någon vettig person skulle sälja. I mina ögon är det i princip samma sak med pessoa då det verkligen inte finns en bra anledning att använda det bettet. Sedan finns det ju flera bett som är diskuterbara ur ett hästvälfärdsperspektiv och jag förstår problematiken; var ska man dra gränsen? Ska man inte sälja nosgrimmor heller? Gällande pessoabettet tycker jag dock ändå att de negativa effekterna är så pass välkända att det går att ta ställning till.

   1


 2. Ida den 14 feb 2020 23:25 kl 23:25

  Oj oj. Det är väl ändå extrem skillnad på pessoa och “vanliga” bett.
  Uselt.

  2

Kommentera