Hur gör ni med broddar på vintern? Vad använder ni och när?
Vi använder broddar så sällan som vi bara kan 🙂 Hästarna är skodda med 4 broddhål (på de hovar de har skor då) och vi sätter i broddar ifall det blir isigt och halt ute. Då går de med broddarna även i hagen om vår gårdsplan/hagar är såpass hala att det krävs. På de oskodda hovarna har vi på deras barfotaskor med dubbar i, vilket funkar toppen! Den här vintern har vi faktiskt inte behövt brodda en enda gång än. Så skönt!

Kyler ni era hästars ben? När och med vad?? Tack för en fantastisk blogg!!
Tack snälla! Ja vi gör det efter tuffare pass, och då med kallt vatten från slangen i spolspiltan, 30 sekunder på varje fram/baksida av benen 🙂 Detta fick vi rekommenderat att göra av vår equiterapeut då det ska vara effektivt.

Vilka bett går era hästar på just nu?
Bella: Bettlöst LG bridle ca 2 ggr/vecka, Carl från Fager Bits vid dressyr samt vissa uteritter och Alexander från Fager Bits vid hoppning/markarbete.
Boppen: Enbart på vanligt tredelat tränsbett. Jag är dock sugen på att prova ett Carl på honom också, då jag tror att han skulle kunna trivas väldigt bra på det, men behöver beställa hem ett i hans storlek.
Tage: Även Tage går så gott som bara på vanligt tredelat tränsbett, med bettlöst LG bridle ibland.
Focus: Bettlöst LG bridle varje dag, med Fager Bits Julia även i munnen (ibland med och ibland utan tygel till). Han håller på att vänjas in vid bett igen och planen är då att rida främst på Julia då det verkar vara det som passar honom bäst.

Hur regelbundet rider ni dressyrträningar?
Tyvärr har det inte alls blivit regelbundet de senaste månaderna. Vi hoppas på att kunna få till lite mer regelbundna träningar när Bella & Focus är igång igen. En gång varannan vecka hade varit optimalt, och något som vi förhoppningsvis kan få till trots att Miranda minst sagt har fullt upp!

Hur ofta får ni köpa nya barfotaboots? Och hur mkt använder ni dem? Vilken modell har ni?
Vi har visat våra nya modeller i den här videon 🙂 Vi har faktiskt inte alls behövt använda dem mycket det senaste året, men det beror mycket på att vädret har varit på vår sida. Är det hårt/fruset ute åker de på, och även när vi rider ut på sommaren och vägarna är hårda/grusiga. Så lite som vi använder dem nu så skulle jag säga att vi kanske behöver byta ut dem en gång vartannat år. Ifall du behöver använda dem mer intensivt kanske de behöver bytas ut en gång om året.

Hur mår ni? <3
Faktiskt riktigt bra just nu! Vi är taggade på 2020, och att hästarna känns så fina som de gör är otroligt motiverande 🙂 Däremot hade det varit trevligt om vi kunnat snabbspola två månade framåt i tiden, för vi är rejält trötta på vintern, även om det inte ens har varit någon ordentlig sådan här 😉

Hej Emma och Anna kommer ni att gå på horse show i år.💖🐴 PS Älskar en häst kanal och följer er ni är bäst!
Tack snälla ♥ Ja vi ska dit fredag – söndag och kommer med största sannolikhet att ordna någon träff. Mer info om det kommer såklart 😀

Har ni någon gång behövt bli arg på någon av era hästar för att de har gjort något fel fysiskt, typ stuckit osv? Isåfall vad gjorde hästen?
Vi försöker att utesluta ilska så gott vi kan när det kommer till de känslor som vi har i stallet 🙂 Istället för att tänka att vi behöver bli arga på hästen så kan vi (med vissa hästar) snarare behöva bygga upp en högre energi och vara bestämda med vad vi vill. Sen är vi såklart inte perfekta, utan ibland blir vi irriterade. Anna var till exempel inte jätteglad på Focus efter deras omkullridning, men det gäller att försöka släppa irritationen så fort vi kan, även om det är svårt i vissa situationer.

Vad har ni för stövlar och vad tycker ni om dem?
Jag har precis köpt ett par Mountain Horse Sovereign high rider, och de är supersnygga, men de är fortfarande inte inridna. Därför klagar jag högljutt på dem just nu 😉 Älskar mina gamla, sletna och helt söndriga Mountain horse som gör att jag kan röra på benen precis som jag vill, haha. Tyvärr är det inte hållbart att rida med trasiga stövlar enligt Anna, så jag får plåga mig ett tag, haha. Anna har två par dressyrstövar från DeNiro som hon gillar väldigt mycket. Utöver det ett par vinterstövlar från Brogini och ett par stövlar från Mountain Horse som hon har till hoppning/markarbete. Som ni kanske förstår så är Anna mer en stöveltjej än vad jag är, som mest tycker att stövlar är ett nödvändigt ont 😉

/ Emma

4 Kommentarer

 1. Fanny den 9 jan 2020 21:53 kl 21:53

  Angående kylning av ben så säger forskningen att 10-15 minuter kylning krävs på varje ben för att det ska ge effekt. Mer gör ingen skillnad och mindre ger ingen effekt. Bäst är dock skritt! Menar inte att vara dryg, känns som att man lätt uppfattas så när man kommer med fakta 😅 Men ett gott råd så att man inte slösar tid eller pengar! /hippolog

  2
  • T den 10 jan 2020 06:50 kl 06:50

   Jag har också samma info efter en häst med senskada. Kyla i 15-20 min rinnande vatten och sen vid hård träning (terräng eller hårdare galoppträning) på med kylskydd ett tag också för att dra ut värmen helt☺️  • Systrarna Elfstrand den 10 jan 2020 15:57 kl 15:57

   Tack för info och tips! 🙂  • Systrarna Elfstrand den 10 jan 2020 15:57 kl 15:57

   Nej, du är verkligen inte dryg! Vi är tacksamma att du kommer med rätt info 😀 Tack för det! 🙂Kommentera