Varför har man så mycket utrustning på sina hästar i dressyren? Jag är ingen van ryttare och blev nästan förskräckt när jag såg allt de har på sina hästar. Skulle vilja höra er åsikt och varför de har den utrustning de har.
Såg att du hade fått svar på denna fråga, men jag tar upp det här ändå 🙂 Många dressyrryttare som rider på hög nivå rider på ett kandar, så de har två bett i hästens mun och behöver då också två par tyglar för att kunna bestämma hur mycket stöd de vill ha till varje bett. Kandar är tyvärr ett krav på internationell nivå i dressyr, men i Sverige är det valfritt vilket jag tycker är kanon. Önskade så att det var det på internationell nivå också! Av den anledningen kan jag tänka mig att många svenska ryttare som rider internationellt även rider med kandar på svenska tävlingar för att kunna förbereda sig inför de internationella starterna. Syftet med ett kandar är att förfina hjälperna till hästen. Jag skulle dock aldrig rida på kandar själv, av den anledningen att det egentligen inte ens finns plats för ett bett i en hästs mun, så då vill jag inte ha två bett där inne. Jag har ridit på kandar några gånger förr, men det var längesen. Säkert 7-8 år sen. Så, vi gillar helt enkelt inte kandar. Dessutom tycker vi det är mycket mer imponerande att kunna utföra/tävla svår dressyr med så simpel utrustning som möjligt 🙂

Jag skall göra magnetröntgen och fick reda på att det är 8 veckors väntetid och det verkar extremt läskigt att ligga fastspänd i en stor tunnel. Fick du vänta länge och var det läskigt att ligga i den? Spänner de verkligen fast en?
Både jag och Emma har gjort magnetröntgen. Nu vet inte jag vad du ska röntga, men jag har röntgat mina höfter och Emma har röntgat både rygg och huvud. Minns inte hur lång väntetiden var, men jag har för mig att det gick relativt snabbt för oss båda att få tid. Jag kan inte minnas att vi satt fast, men man fick såklart ligga helt still. Emma fick som en hjälm över huvudet när det skulle röntgas, så då var hon väl också lite mer “fastspänd”.
Det är inte superroligt, det kan jag inte säga, men det går bra. Man ligger där i kanske 15 minuter(kan säkert bero lite på vad som ska röntgas) och det låter ganska mycket. Det är trångt, så det gäller att lägga tankarna på rätt saker och inte tänka så mycket på att man ligger i ett trångt utrymme. Berätta gärna för sköterskan/den som röntgar dig om att du är nervös, för då kommer förhoppningsvis hen att vara mer förstående. Fokusera bara på att andas och tänk på något roligt, så kommer det gå alldeles utmärkt för dig! 🙂

Vilken häst tycker ni har finast namn? Jag älskar Bellas namn 😀
Bra fråga! Jag skulle nog rangordna våra hästars namn såhär:
Catago(Tage)
Hurricane Belcheri(Bella)
Hale Bop(Boppen)
Focus(Focus, haha)
Jag och Emma är överens här 😉 Älskar Tages namn eftersom det är kort, enkelt men ändå fint. Bella har också fint namn! Boppen har väl inget “fult” namn, men det är inte det snyggaste heller. Focus namn är helt klart sämst. Förlåt älskling, men det är trist som tusan. <3 Tur att han är allt annat än trist 😉

Vad tycker ni om uttrycket att säga att hästen beter sig på vissa sätt för “det är ett sto?”
Jag har själv använt detta uttryck när hästen tex. blir sur när man spänner sadelgjorden. Men när jag väl tänker efter, är det verkligen rätt att “bortförklara” ett beteende på det sättet?
Jag tror att hästen är sur vid sadelgjorden för att den tycker det är jobbigt/obehagligt, oavsett om det är ett sto eller inte.
Vill gärna höra era tankar om detta.

Jag tror och hoppas att folk säger detta med lite “glimten i ögat” snarare än helt seriöst. Nu när vi satt oss in mer i hästars personligheter och uttryck tillsammans med Anna(friesiandreamteam på Instagram) så har det fått oss att inse att hästar är otroligt olika, och det spelar ingen roll vilken färg, form eller vilket kön de har. Något som borde vara självklart förstås, för det gäller ju även oss människor. Tage och Bella är till exempel lite lika “personlighetsmässigt” där båda två kan bli riktigt sura, något som folk brukar kalla stoiga. Då är väl Tage ett sto då 😉 Nej, men precis som du säger, är de sura är de sura för att de inte gillar situationen, är obekväma eller bara tjuriga av någon anledning, och inte på grund av vilket kön de har 🙂

Jag och Tage 2011, på självaste julafton. Detta var nog sist jag red på kandar. Kan inte minnas att jag gjort det efter denna gång i alla fall. Sjukt onödigt med tanke på att vi tävlade LB då, haha… Söt är han i alla fall ♥

/ Anna

3 Kommentarer

 1. Daniela den 26 dec 2019 17:58 kl 17:58

  Mamma låg i magnetröntgen 45 min en gång, men då skulle de följa nåt med hjärtat, fy jag hadw fått panik 😂

 2. Malin den 28 dec 2019 18:56 kl 18:56

  Härligt att ni inte försöker “mörka” saker som ex. Kandaret, utan gör det till en naturlig grej att vi alla kan ändra oss och att vi inte alltid är så stolta över vad vi har i bagaget. Det gör er så mänskliga och härliga!

  • Systrarna Elfstrand den 29 dec 2019 13:10 kl 13:10

   Tack snälla så kul att höra 😀Kommentera