Hur beter sig Bella i hanteringen som gör att det blir ett problem?
Vad använder hon för knep för att försöka ta över ledarrollen? Har hon varit så hela tiden hos er eller har det kommit smygande?

Hon gör flera olika grejer, men bland annat så tjurar hon, vill inte gå dit jag vill gå, reser sig, vill inte gå på transporten, och ska allmänt testa gränserna. Hon har inte varit så hela tiden, utan det är något som kom smygande efter att vi hade haft henne i 4-5 månader kanske. Sen har det varit betydligt värre mot vad det är nu så att vi även hade stora problem i ridningen, men jag vet också att bara jag lägger ner mycket tid på mentalträning så är detta ett problem som löser sig 🙂

Vilken känd häst kommer ni aldrig att glömma?
Levisto Z! Han tog både mig och Anna med storm med sitt söta ansikte och härliga gångarter och språng. Åh, han ser verkligen ut som en sagohäst.

använder ni fortfarande barfotaskor på era hästar?
Yes! Tage, Focus och Boppen har barfotadojor bak vid behov 🙂 Vi väntar på ett paket med nya boots inför vintern som ska bli spännande att testa! Kan återkomma mer om det i ett inlägg när de landar hos oss.

Hur många träns har ni?
Vi har 6 stycken! Boppen och Tage har var sitt, Focus har ett som är tänkt att bli hans “bett-träns” och sen ett som jag ska ha det bettlösa på och Bella har också två, ett med bett och ett med bettlöst. Tycker det är onödigt att ha en massa träns, men det är skönt att ha två med bettlöst på för att slippa byta 🙂

Vad har ni för körkortsbehörighet och vad har ni för transport, är den bra? ☺️
Skrev ett inlägg om vad vi har för transport HÄR som du kan läsa! Både jag, Anna och pappa har BE-körkort som vi tog i början av 2016. Kändes lika bra att ta BE än att ta utökat för vår del 🙂 Nöjda över det valet!

Vilka bett rider ni på? Hur vet man vilken storlek man ska ha på bett?
Tage och Boppen har “vanliga” tredelade tränsbett. Focus rids på “Julia” från Fager Bits, kombinerat med bettlöst än så länge. Bella har antingen “Carl” från Fager i dressyr och “Oscar” från Fager i hoppning. Bettstorlek är inte helt lätt, men oftast väljer många för stora bett för sina hästar. Det absolut bästa är att kolla med din hästtandläkare vad hen rekommenderar för storlek!

I videon där ni berättar om Tages historia, nämner ni en tränare som hade “elaka metoder” mm.
Hur tänker ni kring hela denna byta tränare situationen?
Hur sa ni till er “elaka” tränare att ni inte ville fortsätta?
Tycker ni man bör säga sanning som att man tycker att personen gör hästen illa eller komma på nått annat?
Vet att Emma (kanske Anna?) har hållit en del träningar, skulle du ta illa upp om någon sa att de inte ville fortsätta träna för dig?

Det är så otroligt längesen som vi tränade för den här tränaren, så jag minns knappt hur det hela gick till… Jag vet att vi bytte till en tränare som kom till ridskolan och tränade, och det kan hända att vi nämnde något om det. Att det skulle bli enklare för oss att träna för denne på ridskolan då vi stod uppstallade där eller något liknande.
Hade vi tränat för någon med tveksamma metoder i dagsläget hade vi avslutat lektionen och tackat för oss på en gång. Sagt att “det här är ingenting som vi vill stödja” och gått ut, helt enkelt. Då var vi unga och osäkra och visste inte bättre tyvärr, så då var det såklart inte så enkelt att bara dra.
Nu håller inte vi träningar längre, men hade någon sagt att denne inte vill fortsätta träna för oss hade vi absolut inte tagit illa upp. Det kan ju vara många saker som påverkar. Antingen att det är långt att åka, att personkemin inte stämmer eller att man vill testa något annat. Det behöver inte vara några “hard feelings” för det 🙂

Sån trumpen tjej, haha ♥

/ Emma

2 Kommentarer

  1. Fanny den 5 dec 2019 12:28 kl 12:28

    Angående bettstorlek så kan man kolla det genom att sätta en pisk eller rak pinne i munnen på hästen och märka vid mungiporna, sedan mäta med en linjal eller måttband. Bäst är ju om en tandläkare kan kolla det men om det är lång tid till nästa besök så kan man göra såhär 😊👍🏼

    1
    • Systrarna Elfstrand den 5 dec 2019 16:18 kl 16:18

      Smart! Bra tips 😀Kommentera