Här kommer ett lite sent svar på denna veckas söndagsfrågor då vi har varit sjuka och inte orkat ta tag i det förrän nu 🙂

Om någon av era hästar(främst Bella jag tänker på) skulle ha kapacitet för att gå amatörtoruen till Falsterbo, hade det varit något som intresserat er? Har ni några mål med hästarna på längre sikt och för resten av året?
Det hade varit superkul! Amatörtouren är ett (väldigt) långsiktigt mål jag har med Bella. Jag vet att hon har kapacitet att gå den, men frågan är om jag kan bli tillräckligt skicklig och modig för att klara av det. Att rida i Falsterbo hade i vilket fall som helst varit hur kul som helst, så det är helt klart något jag jobbar för på lång sikt. Jag vet att Anna har ett långsiktigt (eller relativt kortsiktigt egentligen) mål att starta MSVC:1 dressyr med Tage, och sen såklart att starta Focus i dressyr med goda resultat. Boppen är så gammal så honom har vi inga tävlingsmål med. I höst ska Boppen gå DIV III hoppning i vår klubbs lag, och Bella ska också komma ut på banan igen. Planen är att vi ska komma igång och hoppa 1m igen på tävling lite senare i höst, men först behöver jag bli lite varmare i kläderna igen, haha. Tage kommer antagligen gå ett par enstaka dressyrtävlingar under hösten.

Vad har ni för erfarenheter av hackamore?
Vi har ganska bra erfarenheter av hackamore skulle jag säga. Numera rider vi bara på LG bridle när vi rider bettlöst, vilket är som ett sorts hack. Dock mycket bättre än ett “vanligt” hackamore enligt oss, då du får en mer “tränsliknande känsla” på det, och även lättare för att få en ärlig eftergift på hästen.

Vad letar ni efter i en ny häst när ni ska köpa en ny?
Psyket betyder väldigt mycket! Hade vi inte köpt Focus osedd utan vetat hur hans psyke varit skulle vi aldrig köpt honom, haha. När vi köpte Bella premierade vi väldigt mycket hennes coolhet i kombination med att hon har energi och är ambitiös. En häst som vill jobba helt enkelt! Det är vad jag skulle leta efter om jag sökte ny häst idag. Den behöver inte vara så flashig utan vara bra på att göra sitt jobb, samt snäll i hantering. Det är så viktigt 🙂

Hur tänker ni om att använda läder och skinnutrustning på hästarna? Jag själv avstår från skinn, päls och kött i mitt vardagliga liv men när det kommer till min häst och min utrustning köper jag äkta läderstövlar och tränsen och sadlarna är också helst vara äkta. Jag vet inte om det bara handlar om tradition eller helt enkelt ignorans. Hur ser ni på saken? Är det att ha dubbelmoral?
Jag tror det är många som gör som dig och mig, undviker detta “till vardags” men använder läder i hästlivet. Visst finns det endel syntetiska produkter, men tyvärr är det ju så att de flesta kvalitetssadlar osv är i äkta läder. Det känns väldigt svårt att kunna utesluta detta i ridsporten för oss konsumenter. Hos tillverkarna tror jag att läder/skinn-tillverkningen beror mycket på både tradition och ignorans. Jag tror att ifall det hade funnits ett bättre utbud på marknaden av veganska ryttarprodukter så hade garanterat fler köpt det (jag hade i alla fall gjort det om något passat mig/min häst!). Frågan om dubbelmoral är intressant tycker jag. Jag känner inte att jag har dubbelmoral för att jag använder animaliska produkter inom ridsporten, men inte till vardags. Istället försöker jag se det som så att jag gör mitt bästa utifrån mina förutsättningar för att vara djurvänlig 🙂

Hej, vad har ni för bh på er när ni rider och tävlar?
Förr i tiden kunde jag ha vilket bh som helst på mig när jag red/tränade, men det kan jag inte idag! Nu måste jag ha sport-bh på mig eftersom det är skönare, ger bättre stöd, och du slipper bh-band som kanar ner. Vi tycker att Gekås har bra sport-bhar, men jag gillar också Sloggis zero feel! Vet dock inte hur dessa funkar om du har större bröst. Både jag och Anna har “turen” att ha små/medelstora bröst och upplever därför aldrig att de är ivägen/studsar osv.

Hur tänker ni kring hovar osv idag? Kom ihåg att ni gjorde en video när Tage verkades för några år sen, skulle vara kul att höra/se lite mer av det igen. En uppdatering om hur det går och skillnaden mellan era hästars hovtyper!
Bra idé! Kanske kan göra en sådan uppdatering med hjälp av vår hovslagare som har mer kunskap om hovar än oss 🙂 Rent generellt så har vi ändå samma åsikter som vi har haft nu ett tag, att barfota är kanon om din häst/din omgivning har rätt förutsättningar för det. Vi har märkt skillnad på alla våra hästars barfotahovar och att de är finare/starkare än tidigare. Utöver detta också lite skillnader i ridningen som vi pratar om i den videon du nämnde!

Bellis ♥ Fler bilder från tävlingen kommer i eftermiddag!

/ Emma

Kommentera