Skip to content

Svar på söndagsfrågor

När ni fotar – Hur vågar ni stå med kameran i handen utan att ha bandet runt nacken? Jag menar, om ni tappar kameran av någon anledning, då räddar ju bandet kameran från att gå sönder/slå i marken.
Av den enkla anledningen att vi stör oss på bandet och inte tycker det är bekvämt att ha det i nacken 😉 Sen är det klart att om vi hade klättrat i berg så hade vi haft bandet på oss, men om du exempelvis bara står och fotar i paddocken (som är relativt mjuk) så är det både extremt låg risk att tappa kameran, eller att den skulle gå sönder om du gör det.

Hur brukar ni görs när hästarna gått ute i tex regn och är helt blöta? Med tanke på skav av sadel och träns etc.
Vi rider aldrig när hästarna är blöta 🙂 Ifall vi rider när det ska regna så ser vi till att ta in dem en stund innan så de är torra, i alla fall om de går utan täcken som nu på sommaren.

Hur lärde ni er att backa med släp?
Vi båda två har övningskört med släp sen vi var 17 år gamla, så det har kommit naturligt. Det är inte någon som har lärt oss mer än “grundregeln” att du ska dra ratten åt vänster om släpet ska till höger, och tvärtom. Sen när vi skulle ta BE-kort så tränade vi såklart endel hemma på att backa emellan koner för att ha full koll sen när vi skulle köra upp 🙂

Har ni erfarenhet av repgrimma och skulle vilja förklara hur ni använder den? Skillnad på den och vanlig grimma?
Ja, vi använder repgrimma när vi tränar mental träning med hästarna. Den hjälper till och blir lite skarpare än en vanlig grimma och träffar de rätta punkterna när man exempelvis ska backa. Annars använder vi vanliga grimmor, men just repgrimmor är toppen vid markjobb!

Förslag på olika ledarskapsövningar? Samt övningar som stärker hästens förtroende för en. (Kanske samma sak)
Jag rekommenderar att spana in vår serie på Youtube som heter Horsemanship med Anna, där vi visar olika övningar 🙂

Finns så mycket tillskott som ska vara bra som nypon, magnesium osv. Vad tycker ni är viktigast och vilket kraftfoder är eran favorit?
Vi ger egentligen bara lite musli till våra hästar (kan vara vilken som) för att kunna få i dem deras tillskott. De enda tillskotten de äter nu kommer ifrån vår sponsor Activ Mineral, som vi tycker har fantastiska produkter! De äter deras Activ Mineral Mix, magnesium och Natriumaskorbat. Har skrivit ett inlägg om dessa produkter HÄR 🙂 Utöver mineraler så tycker jag att magnesium är den viktigaste produkten för oss att ge hästarna, och det är en produkt vi har fodrat med i många år. Dock är Activ Minerals magnesium sååå mycket bättre och drygare än alla andra märken vi provat, så vi kan verkligen rekommendera den, framför någon annat märke som tar slut på någon vecka.

Hur tänker ni på att rida ensam utan någon i närheten? speciellt på uteritter. om man ex. skulle trilla av och svimma.
Det är onekligen en stor risk. Vi har bland annat en kompis som flög av sin häst mitt i vintern och blev liggandes medvetslös på vägen i kanske 15 minusgrader. Som tur var hittade någon henne! Nu har vi turen att nästan alltid kunna ha sällskap på våra uteritter eftersom vi är flera ryttare på flera hästar. Däremot skulle vi nog inte rida ut ensamma på en häst som vi känner att det är för stor risk med, även om en olycka såklart kan hända även den snällaste och lugnaste hästen. Om vi rider ut ensamma har vi i alla fall alltid med mobilen och berättar vilken runda vi har tänkt rida, och när vi bör vara hemma. Då kan någon bege sig ut och leta ifall det skulle behövas.

Vilka märken på schabrak tycker ni är bra/prisvärda?
Det känns som om alla schabrak är så dyra numera? Eller så är det bara vi som letar på fel ställen (dvs ridsportmässor), haha. Vi har dock billiga schabrak på vår webbshop HÄR, men har inte hunnit prova några än. Det är svårt att säga vad som är prisvärt eftersom du behöver använda produkten ett tag för att se hur länge den håller. Än så länge är vi i alla fall väldigt nöjda med våra schabrak som vi fick ifrån Activ Mineral (kostar 549 kr på deras hemsida). De är ifrån Jacson och är både klassiskt snygga med riktigt bra passform. Vi har använt dem typ varje dag sen vi fick dem (och tvättat dem ett par gånger) men de ser fortfarande nya ut, så jag skulle absolut säga att de är prisvärda.

Brukar ni tvätta hästarnas grimmor o grimskaft? Om ja, hur ofta?
Ja, i alla fall grimmorna, men det sker väldigt sällan. De blir sällan speciellt “sketna” (som vi säger på schlätta) eftersom de inte har på sig dem i hagen 🙂

/ Emma

1 Kommentar

  1. Alex den 26 jul 2019 18:21 kl 18:21

    Bra och prisvärt schabrak finns på horze. Modellen heter prinze och är 100 % bomull i olika färger. Stort schabrak som verkligen tål tvätt

Kommentera

Scroll To Top