Fråga: Hur håller ni motivationen uppe nu på vintern? Har dippat totalt nu när de är mörkt o har ingen lust till nåt längre🤔

Jag och Emma har ju lyxen och turen att kunna lägga upp våra dagar precis hur vi vill, så vi rider till 99% när det är ljust ute. Vi anpassar oss efter när det är ljust på dagen och ibland efter väder också, och jag vet att det inte är många som har det så. Jag är väldigt tacksam över hur bra vi har det!

Men hur som helst, det var ju inte svaret på din fråga. Självklart får vi motivationsdippar trots att vi kan rida när det är ljust. Jag tänkte att jag skriver tips i det här inlägget, och så kan ni som läser kanske haka på med era tips om ni sitter inne på några som jag inte tagit med?

Sänk kraven – När det börjar bli mörkt, kallt och dagarna känns extremt korta så tycker jag att det kan vara skönt att sänka kraven. Träna på det som du och hästen tycker är roligt, jogga bara lite om det är det du orkar för dagen eller skritta en sväng.

Sätt mål – Något som är motiverande är att ha mål framför sig. Nu blir det här tipset egentligen lite tvärt emot det ovan, men man får nog helt enkelt testa sig fram vad som passar en själv bäst och vad som motiverar mest. Har du en tävling inplanerad i början av året? Lägg upp en träningsplan hur du och din häst tränar som bäst till den. Har du ett mål att ni ska kunna galoppombyten i februari? Träna på det! Det är upp till dig att sätta rimliga mål för dig och din häst, men sätt gärna någon form av tidsram till målet så att ni har något att kämpa mot. Något som kan vara en bra morot är att tänka på att det du gör NU kommer gynna dig om fyra månader framåt.

Investera i bra grejer – Det viktiga inför den här årstiden att ha bra grejer. Införskaffa en BRA pannlampa som verkligen lyser upp ordentligt på uteritter(eller i paddocken om inga lampor finns där), skaffa en ordentlig reflex-garderob så att ni syns oavsett vart ni rider och skaffa också bra, varma kläder så att du slipper frysa alltför mycket.

Variera träningen – Speciellt när motivationen tryter tycker jag det är ännu viktigare att variera träningen! Nu menar inte jag att det bara behöver handla om dressyr, markarbete, hoppning och uteritter utan också jobb från marken. Longera din häst, tömkör, jobba med den mentalt(mycket går att googla fram om hur man gör!), promenera tillsammans och gör samtidigt lite “kontaktövningar”(hästen ska stanna när du stannar, öka skritten när du går fortare, börja trava när du “travar” och backa när du backar osv). Det går att göra väldigt mycket från marken!

Utnyttja lediga dagar – Använd de lediga dagarna till att komma ut med hästen när det är ljust. Passa på att rida ut om du inte gärna gör det i mörker.

Gör saker tillsammans – Nu vet jag att inte alla har möjlighet att rida tillsammans med någon, men om du har det, passa på att göra saker ihop med en kompis/ett syskon/vem det än må vara. Jag och Emma har mycket hjälp av varandra och hjälper varandra att peppa när det känns motigt.

Det är väl egentligen de tipsen jag har! Om man har ett flexibelt jobb kanske det går att någon gång i veckan åka och rida på lunchen, förutsatt att man har nära till stallet från jobbet? Försök att komma på de bästa lösningarna för just dig och din häst!

Hoppas att jag fick dig lite mer motiverad nu! Kämpa på, snart vänder det och blir ljusare igen. Och som sagt, har ni fler tips så kan ni bara kommentera på, så peppar vi varandra 😀

/ Anna

Kommentera