Jag tänkte dela med mig av mitt recept på vegansk kladdkaka som jag har gjort några gånger nu 🙂 Jag är verkligen ingen bakexpert, utan är betydligt bättre på matlagning, men denna kaka får jag till väldigt bra får jag säga! Jag har utgått från ett vanligt recept på kladdkaka, men veganiserat det och anpassat mängden kakao/socker/salt samt ugnstid till det jag tycker blir bäst. Personligen föredrar jag mindre socker, mer kakao & salt och kortare tid i ugnen på kladdkakor. Dels för att jag vill att de ska vara riktigt kladdiga, men också för att jag tycker att många recept innehåller för mycket socker så att chokladsmaken lite försvinner och kakan mest smakar sött. Och salt… det är ju bara så mumsigt så det älskar jag att känna smaken av i bakverk! Ni kan ha det i bakhuvudet när ni läser det här receptet. Gillar ni så mycket socker som det brukar vara i kladdkakor: Öka på med max en deciliter och minska på salt och kakao litegrann om ni vill det!

Ingredienser:
– 1 dl kikärtsspad
– 150 g mjölkfritt smör
– 3 dl vetemjöl
– 1-1,5 dl kakao
– 2 dl socker
– 1 msk vaniljsocker
– 2-3 kryddmått flingsalt

Gör såhär:
– Smält smöret i en kastrull
– Vispa för hand ihop strösocker och kikärtsspad.
– Tillsätt smöret
– Tillsätt de andra ingredienserna och rör om (vispa ej). Jag brukar använda mig av en slickepott till detta. Ni kan med fördel sikta ner allt pulver så blandas det fint, men jag är inte så noggrann med detta 😉
– Häll smeten i en rundform på cirka 22 cm i diameter och grädda sedan i ugnen, 180-200 grader 10-12 minuter. Jag gräddar min i “lilla ugnen” och då stället jag kakan längst ner, 180 grader i 10 minuter. Jag klär min form med bakplåtspapper på botten och sen oljar/smörar jag bara in kanten.
– Klart! Serveras med fördel tillsammans med Aitos vispgrädde, som jag vispar tillsammans med lite vaniljsocker och citronsaft. Smaken blir SÅ god, och dessutom blir grädden fastare av syran från citronen (vegangrädde är normalt sett lösare än kogrädde i konsistensen).

/ Emma

2 Kommentarer

  1. anonym den 17 feb 2020 16:18 kl 16:18

    Får man fråga vilket exakt smör ni hade?

    • Systrarna Elfstrand den 17 feb 2020 16:26 kl 16:26

      Carlshamns mjölkfria smör! 🙂 Blå/vit-randig förpackning.Kommentera