Ni som följer oss vet att jag är intresserad av matlagning, och jag brukar ibland lägga upp på min insta story vad jag lagar för något. När jag hade lagat vegansk fiskgratäng så fick jag många förfrågningar om att dela med mig av receptet, så det kommer här! Jag har provat ett par recept på vegansk fiskgratäng tidigare (älskade fiskgratäng som köttis) men aldrig varit nöjd. Nu är jag 100% nöjd och det är så otroligt gott och smakar i princip som vanlig fiskgratäng vad jag kan minnas. Älskar det! Grundreceptet kommer ifrån Gustav Johanssons bok Vegansk husmanskost, men jag har ändrat på proportionerna så det ska bli mer optimalt enligt mig 🙂

Du behöver (för 4 portioner):
Till moset:
1 kg potatis
En rejäl klick mjölkfritt smör
Havredryck/grädde efter smak. Jag hade ganska mycket så det inte blir torrt.
Ett par tsk sötning (honung om du ej är vegan, annars lönnsirap eller något annat)
Salt (mycket), vitpeppar, svartpeppar, muskotnöt

250 gram fast naturell tofu

Till purjolöksstuvningen:
1 medelstor purjolök
Mjölkfritt smör (mycket)
3 dl havregrädde + 1-1,5 dl havredryck
3 msk tångrom (jag blandade röd och svart)
1 msk ljus sojasås (japansk sojasås/kikkomansoja)
2 msk vetemjöl
Citronsaft efter smak
0,5 dl hackad färsk dill

Gör såhär:
– Skala potatisen och börja med att koka den.
– Sätt tofun i press (på en tallrik) mellan ett ordentligt lager hushållspapper på både ovan- och undersidan. Lägg något tungt på toppen så tofun blir av med så mycket vätska som möjligt.
– Under tiden potatisen kokar och tofun pressas gör du stuvningen. Börja med att skiva och sen fräsa purjolöken i rikligt med smör i några minuter. Tillsätt mjölet och se till att det tas upp jämnt av smöret/löken. Häll sedan i vätskan och låt koka upp. Tillsätt rom, soja och salt + peppar och låt koka på medelvärme i några minuter. Stäng sedan av plattan och häll i dillen + smaka av med citronsaft och mer salt + peppar. Se till att såsen smakar ganska så ordentligt eftersom tofun + moset är mer neutralt.
– Gör potatismoset när potatisen är klar och smaka av tills du blir nöjd. Bred ut moset längs med sidorna i en ugnsform.
– Skiva tofun i 0,5 cm tjocka skivor. Börja med att lägga ett lager tofu i botten av formen innanför potatismoset. Häll sedan över ett litet lager sås så det täcker all tofu. Lägg sedan på ett nytt lager tofu och ett nytt lager sås. Det borde bli 3 lager tofu i en normalstor ugnsform. Toppa sedan med all resterande sås och garnera med extra dillkvistar och mer tångrom om det önskas. Jag tycker detta “lagerjobb” gjorde mycket eftersom verkligen all tofu blev gratinerad i sås och tog smak av detta så det blev mer fisklikt 🙂
– Gratinera i ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter.

Färdiggräddad och redo att äta!


Hoppas ni precis som jag kommer älska detta recept! Perfekt matlådemat också till skillnad från riktig fisk som har en förmåga att stinka ner en hel arbetsplats när den värms, haha. Jag älskade som sagt fisk förut och är glad över att jag äntligen har fått till ett riktigt bra substitut till en av mina forna favoriträtter, och att jag har börjat lära mig hur man lagar tofu (tyckte det var så äckligt förut, haha) 🙂

/ Emma

3 Kommentarer

 1. Anna den 13 maj 2020 13:04 kl 13:04

  Har ni slutat med film på onsdagar?

  • Systrarna Elfstrand den 13 maj 2020 14:49 kl 14:49

   Nej men filmen kommer upp kl 15.00 på onsdagar. Så snart kommer den upp! 🙂 2. Anna den 14 maj 2020 18:56 kl 18:56

  Ok då 😉

Kommentera