Nu tänkte jag faktiskt tipsa om ett recept på pizza. Jag har nästan aldrig lagat hemgjord pizza, utan köpt sådana färdiga pizzakit och varit nöjd med det. För några veckor sedan fick jag ett ryck och gjorde helt egen, och det blev sååå gott! Därför tänkte jag dela med mig av recept till er 😀

Pizzadegen:
1/3 pkt jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk socker
2 msk olivolja
1,75 tsk salt
7-8 dl vetemjöl, samt extra till utbakning
(när jag gjorde en dubbel sådan sats som ovan fick jag ut 5 pizzor i långpannestorlek, så detta blir 2-3 pizzor)

Smula jästen i en stor bunke, jag gör alltid degen i min assistent. Tillsätt vatten, socker, olja och salt och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen i 5 minuter. Jag gillar när degen blir lite klibbig, men inte för rinnig. Täck bunken med en plastpåse och låt degen jäsa i 24 h i kylen.
Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen lätt och kavla ut på mjölat bakbord. Det är lite svårt att kavla ut degen för den är väldigt elastisk, men jobba på tills den blir tunn och fin. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper, pensla kanterna med lite olja och förgrädda bottnen i 5-8 minuter. Ta ut ur ugnen, toppa med valfri topping och grädda sedan pizzan i mitten av ugnen i 8-12 minuter, tills både pizzan och osten fått fin färg.

Tomatsås:
2 st schalottenlökar
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 tsk oregano
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm vitlökspulver(eller 1 klyfta vitlök)

Hacka löken smått och stek den i olivoljan i 2 minuter. Tillsätt tomatpurén och stek ett par minuter till. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ihop på svag värme i 20 minuter rör om då och då, och smaka av mot slutet. Är den lite bitter i smaken kan den med fördel stå och puttra på spisen en stund till. Gör med fördel tomatsåsen dagen innan så den är sval när den ska på pizzan. Mixa också efter tycke och smak.

Pizzasallad:
400 g strimlad vitkål
2,5 msk matolja
1,5 msk ättika, 12%
1 msk socker
2 krm salt
1 krm peppar
Italiensk salladskrydda och oregano

Lägg den strimlade kålen i ett durkslag och häll över kokande vatten över kålen, detta gör den lite mjukare. Föredrar du krispig kål – hoppa över detta steget.
Lägg kålen i en bunke och häll över resterande ingredienser och blanda om väl. Smaka av med salladskrydda och oregano. Täck bunken och ställ in den i kylen i minst några timmar innan servering, men gärna över natten.

Sist men inte minst så gillar jag att toppa mina pizzor med följande:
– Tomatsås(den egna), riven ost, mozzarella och basilika(läggs på efter ugnen)
– Tomatsås, riven ost, champinjoner
– Creme fraiche(istället för tomatsås), salt och peppar över creme fraichen, riven ost, parmesanost och champinjoner. Toppa med tryffelolja.
– Sen är det väldigt gott med löjromspizza också. Den toppas med creme fraiche, riven ost, riven västerbottensost, salt, peppar. In i ugnen. Sen på med gräddfil i klickar, löjrom i klickar(eller tångrom), rödlök och dillkvistar.

Bild som Emma tog när vi käkade pizza med familjen för ett tag sen. Här med mozzarella och basilika. Så gott!

Hoppas ni testar! Jag vill typ aldrig mer köpa färdig pizza, haha. Så himla gott är det. Lite meckigt med alla steg förstås, men ändå värt det. Ska testa att göra någon dessertpizza någon gång med, för det verkar väldigt gott! 🙂

/ Anna

Kommentera