Tjoho! Här kommer jag med ett recept på en SÅ himla god äppelkaka. Äpplen är något som jag egentligen inte är överdrivet förtjust i. Tycker de är godast som de är, och som juice. Kakor – not so much. Men så har vi ett äppelträd som är fullt av frukt och vi hinner knappast äta upp allt, så då tänkte jag – varför inte testa att baka en kaka med äpplen?

Receptet fann jag hos Lindas bakskola, jag har bara ändrat någon detalj.

Du behöver:
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
Lite salt
150 g smält smör

2 äpplen
Kanel
Pärlsocker

Gör såhär
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i cirka 5 minuter. Sikta ner bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Häll i smöret och blanda väl. Smaka av smeten med lite salt. Smöra och bröa en springform med avtagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Häll i smeten.
Toppa kakan med äppelskivor som du skalat och skurit i tunna, tunna skivor. Pudra över lite kanel och avsluta med att hälla över pärlsockret(inte för mycket, kakan är redan söt i sig).
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter. Kakan ska ha “stannat till sig” och inte vara för kladdig i mitten, men heller inte för torr, så håll koll.

Ät som den är, eller med vaniljsås/vaniljvisp. Lovar att den är supergod! 😀

Bild på min ena kaka! Jag passade på att göra dubbel sats när jag ändå var igång och bakade. Skickade med mamma lite hem igår och Samuel har med sig till sina jobbarkompisar idag. Hoppas det blir uppskattat hos samtliga 😉

/ Anna

Kommentera