Planerna med Focus

Jag har fått en del frågor om Focus, vad som är planerna med honom framöver, hur det blir med bett, om vi ska tävla någonting och vad vi har för mål och sånt där. Så nu tänkte jag skriva ihop ett inlägg om våra planer just nu!

Som jag tidigare skrivit, i alla fall i vår förra blogg, så har jag inga mål över huvud taget med Focus. Det låter kanske konstigt och tråkigt, men jag orkar inte bli besviken över att vi inte uppnår vissa mål när jag satt dem. Därför tänker jag att det är betydligt smartare att strunta i mål och bara jobba på det som behövs jobbas med för stunden. Sen är det klart att jag så småningom har lite drömmar om att starta MSV dressyr på honom, men det får liksom bli när det blir, om det blir. Det är just det – drömmar, och inga mål. Han är en sjukt fin häst som nog skulle kunna alla rörelser till slut, men vi får se hur allt utvecklar sig.

När det kommer till bettfrågan så känner jag mig för tillfället lite uppgiven, haha. Anna har ett bett som han trivs toppen med, i skrivande stund minns jag såklart inte vilket märke det är på bettet, men jag kan förklara hur det är. Det är med tungfrihet, sen upplevs det ungefär som ett rakt bett men där rullen är, är det rörligt. Så det kan röra sig åt alla håll och kanter. Jag har inte ridit något “vanligt” pass på honom med bettet dock, utan bara skrittat men han var superlugn och grejade ingenting med munnen under den stunden, så det verkade som att det bettet passade honom. Det är dock såklart inte tävlingsbart, så jag hoppas på att hitta något bett som ändå är snarlikt men som är godkänt att tävla dressyr på.

Såhär ser bettet ut! Om ni vet något som liknar detta som är godkänt så är såklart alla tips varmt välkomna.

När det kommer till tävlingar så har jag inga planer på att tävla lokalt eller högre med Focus i år. Han kommer få ett riktigt träningsår istället är tanken. Vi har ju varit ute på en pay and jump på hemmaplan, och det hade vart kul att åka ut på någon till, och kanske någon pay and ride om bettlöst är tillåtet. Men annars blir det lugnt på det planet.

Det vi satsar på just nu, och som jag planerar är att jobba hårt med den mentala biten. Försöka leka så mycket vi bara kan för att få honom tryggare, säkrare och mer nyfiken på läskiga som oläskiga saker. Jag vill att han ska bli “bomb proof” så småningom. Det är verkligen roligt med mental träning tycker jag, för det är helt galet vilka resultat det har givit. Det gör mig motiverad till att fortsätta!

Ridmässigt så tränar vi egentligen mest på att han ska slappna av så mycket som möjligt, komma ner ordentligt i formen både i början och slutet av passet. Dels för att variera formen, men också för att bygga alla sorts muskler och inte fastna i den höga,(och ofta) spända formen. Sen tränar vi mycket elasticitet i gångarterna för att utveckla dem ytterligare. Med andra ord så består våra pass av mycket tempoväxlingar, övergångar och formvariation. Sen försöker vi lägga till lite skänkelvikningar och skolor på det ibland, samt förvänd galopp. Och givetvis hoppning emellanåt också 🙂

Min lilla kille ♥

Så, nu vet ni lite läget för oss, och vad vi har för planer! Om ni har några frågor så kan ni bara ställa dem i kommentarsfältet, så ska jag svara så gott jag kan 🙂

/ Anna

11 Kommentarer

 1. Johanna den 11 jun 2019 10:43 kl 10:43

  Kanske ett Myler-bett? ? finns i massor av utföranden men kännetecknas av (vad jag vet) mittdelen samt tungfrihet.
  https://www.hestbolaget.se/varumarken/myler-bits/

  1
  • Systrarna Elfstrand den 11 jun 2019 13:48 kl 13:48

   Ja, ska absolut kolla in Myler! Tack 😀

   1


 2. Ellen - tävlingsryttare den 11 jun 2019 11:33 kl 11:33

  Ja det är verkligen en fin häst som utbildat väl. Hoppas & håller tummarna för att allt faller på plats en dag med allt runtomkring, som bett, till exempel 🙂

  • Systrarna Elfstrand den 11 jun 2019 13:44 kl 13:44

   Tack! <3  • Filippa den 31 jul 2019 15:28 kl 15:28

   Bombers DC racing är ju lite liknande detta bett, fast det är ju helt rak med tungfrihet och lite rörligare ringar/skänklar på istället villet gör att hästen kan placera det lite ”hur den vill” i munnen. Är även i ett lite annat material Det är godkänt i dressyren! 3. Ellie den 11 jun 2019 12:12 kl 12:12

  Bettet är ett myler bett. På deras hemsida i USA kan du beställa dressyrgodkända bett som är lika parellis Myler. De är godkända enl FEI och därmed godkända enl SvRF.

  • Systrarna Elfstrand den 11 jun 2019 13:44 kl 13:44

   Just det, Myler var det ja! Stod helt still när jag skrev inlägget, haha. Åh, så bra! Ska spana in 😀 Tack! 4. Saga Baw Bolin den 11 jun 2019 14:32 kl 14:32

  Det finns många bett med tungfrihet som liknar detta. Bombers har en hel del, till de kan du också beskriva hur hästen känns och de tar fram ett bett som ska passa. Ett bett jag upplever passar på många hästar är hööks d-ringsbett (kopia på Billy allen) som är rakt men rörligt. Lycka till! <3

  • Systrarna Elfstrand den 12 jun 2019 18:30 kl 18:30

   Tack snälla för tips! 🙂 <3 5. Moa den 11 jun 2019 19:31 kl 19:31

  Har du några tips på hur man får en mjuk och fin trav? Just nu är jag medryttare på en jätte fin 5 årg c-ponny, vi försöker att jobba på att hon ska trava lungt istället för att trava jätte snabbt men jag vet inte riktigt hur jag ska göra.

 6. Anna den 11 jun 2019 23:39 kl 23:39

  Är inne i en djup o lång svacka med min ena häst just nu. Jag har satt mål som är 2xtremt låga, och når vi dem inte så gör det inget, men jag har något att sikta på. Du kanske inte fungerar så men för mig känns det skönt.
  Han ska stå still när jag sitter upp t ex.

Kommentera