Jag tänkte ta och skriva ett inlägg om hur de kommande planerna med Bella ser ut, nu när hon börjar komma igång ordentligt efter skadan.

Först och främst får jag säga att jag och Anna är ganska bra på att kanske ta det lite för lugnt med hästarna efter att de vart skadade. Vi följer våra veterinärers scheman, men när hästarna är mogna för att ta träningen till nästa steg så är vi lite långsamma på att göra det, och vi ställer för lite krav på dem. Visst är det bra att inte gå för fort fram, men för att hästarna ska stärka sina kroppar så måste de ju ändå utmanas på en lagom nivå 🙂 Det är lite det jag känner har hänt med Bella nu. Jag har varit lite för snäll med träningen även om hon säkerligen är mogen för lite tuffare träning, så nu är det dags att steppa upp vårt game!

I dagsläget så har Bella gått 5 uteritter och 1 pass på banan i veckan. Vi varierar då träningen på uteritterna så det både blir klättring, jogging, kondition osv. Jag rider mycket dressyr i skogen på henne och tränar massor på skolor och sidvärtesrörelser för att få loss henne i kroppen. Detta gör hon väldigt bra i skogen. På banan har vi haft bommar i princip varje pass för att motivera henne mer och för att det är bra för hennes kropp. Vi har även hoppat småhinder under en tid nu.

Det som jag planerar att ändra på nu är att jag ska byta ut en av uteritterna mot ett pass på banan i veckan. Det passet blir dressyr/bomarbete och det andra passet blir ren hoppning (ban/gymnastik). Jag märker att det som hon har lätt för i skogen blir svårare på banan. Inte så konstigt när hon har sin tryckkänslighet. Då blir det betydligt svårare att få henne att lyssna på innerskänkeln, ta stödet på yttertygeln och länga ut sin yttersida utan att jag ska behöva använda innertygeln. Dvs hon ska hitta sin egen balans och jobba så liksidigt som möjligt med bakbenen. Som det ser ut nu funkar detta bra ute, men i början av passen på banan vill hon gärna glida mycket inåt, och tycker det är jobbigt när jag korrigerar henne. Det är detta vi behöver träna på för att hon sedan i hoppningen ska gå fram exakt när jag ber henne, och även svänga och lyssna tillbaks exakt när jag ber henne om det. Ganska logiskt egentligen att det blir lättare för henne med exempelvis öppnor i skogen. Där rider man ju alltid på grus/skogsvägar, och det finns ingenstans att ta vägen/glida ut, för då hamnar du antingen i diket eller mitt i skogen, haha.

En annan sak som behöver åtgärdas är hennes… “kurvor”, haha. Hon gick upp endel i vikt när hon stod och var skadad, och de extrakilona verkar inte vilja försvinna. Tvärtom så upplever jag att hon har lagt på sig ännu mer nu när det kommit gräs. För att få henne att förhoppningsvis äta lite mindre så har vi därför bestämt att hon får stå inne några timmar mitt på dagen numera. Även Tage har börjat lägga på sig lite nu när gräset har kommit, så antagligen kommer han få göra detsamma. Sen hoppas jag att hon kommer att gå ner litegrann nu när hon börjar ridas mer ordentligt också. Däremot får jag säga att jag är väldigt nöjd över hur hon har musklat sig på sin överlinje efter skadan. Det syns tydliga resultat där, och vi ska fortsätta jobba på att hon ska lägga på sig mer muskelmassa. Om några dagar ska vi tillbaks till Charlotta (equiterapeut) för att checka läget, och 15-16 juni ska vi träna för Hannes Melin. Det blir vår första träning på över ett halvår. Helt galet ändå! Jag behöver något att motivera mig med och något som hjälper mig att ta mig ur comfort zonen som jag lite har hamnar i såhär efter skadan.

Bella när hon precis kommit till oss ♥

/ Emma

7 Kommentarer

 1. Anna den 31 maj 2019 09:07 kl 09:07

  Har haft en del skador på hästar och förstås läst om det.
  De flesta är precis som ni (och jag) enligt undersökningar betydligt försiktigare än man måste vara vid igångsättning. 🙂
  Tänker att det nog bara är bra för hästarna i slutändan.

  3
  • Systrarna Elfstrand den 31 maj 2019 12:34 kl 12:34

   Ja hellre ta det lite lugnare än att överanstränga hästarna 😀 2. Tea den 31 maj 2019 11:33 kl 11:33

  kul att det går framåt?

 3. Elsa den 31 maj 2019 11:46 kl 11:46

  kommit igång igen ? roligt att läsa allt som ni skriver då det är lärorikt och roligt ?

 4. Maria den 1 jun 2019 07:44 kl 07:44

  Vore intressant (som dressyr nörd) att ni gör en film om den texten du formulerade så målande. Korrigerings ridning sysslar vi ju alla med (kanske nästan varje pass till viss del) Och att se hur andra tränar bort det är ju spännande att ta del av. Jag tycker jag lär mig otroligt mkt att se på andra hur de löser/jobbar med sina ”problem”, svagheter hos hästen. Tack på förhand! / Maria

  • Åsa den 2 jun 2019 07:33 kl 07:33

   Håller med, alltid intressant och lärorikt att se ?  • Systrarna Elfstrand den 2 jun 2019 19:48 kl 19:48

   Bra tips 😀Kommentera