I samarbete med Fager Bits

Ni som följer oss vet om att vi har testat några nya bett ett tag nu, men eftersom vi har velat rida in oss på dem och kunna ge en mer ärlig utvärdering så har vi väntat med att berätta mer om dem. Nu kommer i alla fall ett inlägg med de intrycken vi har hunnit få efter att ha testat dem ett tag. Jag gör som så att jag visar varje bett för sig och berättar vilken/vilka hästar vi har ridit med det på/planerar att rida med det på. Alla betten är ifrån Fager Bits, och vi har stl 11.5 på alla betten vilket passar både Tage, Bella och Focus. Eftersom våra hästar (Bella och Focus) har olika problem med sina munnar/ridbarhet så fick vi hjälp av Fager Bits med att välja vilket/vilka bett som vi borde prova. Väldigt snällt och proffsigt eftersom vi själva inte är några experter på bett!

Först ut: Bettet “Carl” med fasta ringar (finns även med lösa)

Carl fick jag rekommenderat till Bella då det passar hästar som kan bli starka/biter sig fast i bettet, men som fortfarande är känsliga för tryck. Det är också bra för hästar som har svårt för att acceptera bettet. Allt detta stämmer in på Bella. Hon kan bli stark, men har samtidigt svårt för att ta ett ärligt stöd på bettet. Tidigare har hon gärna gått och tuggat mycket/bitit sig fast/släppt stödet helt. Därför var jag väldigt förväntansfull på att testa Carl. Och jag kan bara säga… WOW! Jag har märkt så stor skillnad på henne. Tidigare har jag testat några olika bett. Bland annat vanligt rakt bett, tredelat bett, och Bombers Happy tongue, men tyckt att hon har känts ungefär likadan på alla. Med Carl har jag fått en helt annan känsla på dressyrpassen och när vi rider ut i skogen. Hon blir inte alls lika stark där längre, samtidigt som stödet/kontakten i munnen är så mycket bättre. Tyvärr blev detta bett för skarpt i hoppningen, och därför blev jag rekommenderad att testa ett annat bett där, vilket jag ska göra när vi kommer igång och hoppar igen 🙂 Jag kan i alla fall varmt rekommendera Carl till er som har hästar med samma problem som Bella!

Nästa bett: Frans

Focus är som ni vet extremt svår i sin mun, så att välja ut bett till honom var svårare. Det slutade med att vi körde på två olika bett som vi blev rekommenderade. Det första är Frans som är ett rakt men “curvat” bett som på hemsidan beskrivs som det perfekta bettet att variera med.

Det andra bettet vi har testat på Focus: Julia

Jag hoppar direkt till nästa bett vi har testat på Focus och det är Julia med fasta ringar. Julia ska passa hästar med känslig tunga vilket kan visa sig genom att de bland annan skakar på huvudet, tar tungan över bettet, sticker ut tungan eller försöker komma undan bettet. Flera av dessa “symtom” stämmer in på Focus.

Vi har som sagt testat både Frans och Julia på Focus. Eftersom han håller på att vänjas in vid bett så har han i princip bara haft betten hängandes i munnen medan tyglarna har suttit i det bettlösa tränset. Anna har dock märkt en positiv skillnad när hon har testat dessa bett. Han känns nöjdare och mer avspänd än tidigare. Frans har hon dock hunnit testa även utan det bettlösa tränset, så tyglarna har gått direkt till bettringarna. Enligt henne så gav Frans henne en mycket bättre känsla än vad de betten han har gått på tidigare har gjort (han har gått på samma bett som Bella tidigare). Det ska bli spännande att nu vänja in honom successivt med bett och se hur han kommer trivas på dem och vilket som blir hans favorit 🙂 Vi har tänkt prova dessa bett även på Tage och Bella för att se hur de känns på dem, och för att få fler bett att variera emellan.

Det sista bettet: Alexander

Bettet som jag ska prova på Bella i hoppningen är Alexander (finns även med fasta ringar). Jag har inte hunnit testa det på henne än eftersom jag är så himla nöjd med Carl, och känner att jag vill rida på det fram till dressyrtävlingen om ett par veckor. Det ska i alla fall bli väldigt spännande att se hur hon känns på det! Bettet är utformat så att bettringarna inte kan “överböjas” och skada tänderna. Eftersom jag inte har testat detta bett på Bella än så har Tage fått göra det istället. Han och Boppen är väldigt enkla när det kommer till deras munnar, och de går väldigt stadigt och fint på vanligt tredelat bett med rörliga ringar. Därför märkte vi inte någon direkt skillnad på Tage, men samtidigt är det såklart bra att ha ett bett att variera med 🙂

Överlag så förstår ni säkert att vi är väldigt nöjda med betten ifrån Fager Bits! Den stora skillnaden mellan de flesta betten ifrån Fager och andra bett-märken är att betten ifrån Fager är så otroligt lätta. Vi upplever dem som både mindre till ytan och massan, vilket rent logiskt borde vara positivt för hästen så betten slipper ta upp så mycket plats i munnen. Dessutom gör utformningen och materialen att hästen tar ett mer ärligt och trivsamt stöd på bettet 🙂 Ja, betten kostar kanske mer än vad många andra bett gör, men de är definitivt värda sitt pris med tanke på vilken kvalitet du får! Ifall ni vill beställa något rekommenderar jag er att göra deras Bit Match Guide, och är ni fortfarande osäkra efter det: Släng iväg ett mail så ni får det som passar er 😀

Har ni också testat bett ifrån Fager? Vad är era upplevelser i så fall? 🙂

/ Emma

4 Kommentarer

 1. V den 16 okt 2019 10:48 kl 10:48

  Kul och intressant!
  Jag älskar bett. har dock (vilket kanske är tur haha) ingen häst, isåfall hade nog huset svämmat över av diverse bett x)

  • Systrarna Elfstrand den 16 okt 2019 19:45 kl 19:45

   Haha, ja det är kanske tur då ;D 2. Anitha Östlund Meijer den 15 feb 2020 15:47 kl 15:47

  Hej.
  Min älskade isis har gått igenom ganska mycket och bl.a blivit sparkad och opererad med boxvila till följd. Det blev en låååååång vila, och när vi skulle starta upp verkade han helt ha glömt hur man beter sig på ridbanan. Huvudet befann sig konstant uppe bland molnen och han både hoppade och skuttade. En equiterapeut har hjälpt honom och jag köpte bettet Alexander från Fager, både med lösa ringar och fasta. Det blev en helomvändning, och redan första gången jag använde det sänkte han snällt huvudet och lyssnade på vad jag sa.
  Nu blir jag ju naturligtvis nyfiken på de andra betten och ska köpa några för att testa. Gillar designen, lättheten och hästen håller med.

  • Systrarna Elfstrand den 15 feb 2020 16:21 kl 16:21

   Åh så roligt att höra! Eller hur! Det märks så tydligt att hästarna trivs på betten ifrån Fager 🙂Kommentera