Åh jösses, det här med att hitta ett system för sig och sin häst. Hur svårt kan det vara egentligen? Tydligen väldigt svårt om man heter Anna Elfstrand och sitter på en svår häst vid namn Focus. Nu tror, och hoppas jag att vi har landat lite i det!

Anledningen att det dröjt så länge är för att jag dels varit “på min vakt” på honom hela tiden eftersom han tidigare har kastat sig när vi ridit i paddocken, men också för att jag provat olika saker. Det har inte funkat så bra, men såhär tänker jag på våra ridpass på banan nu:

• Framskrittning för hand runt hela paddocken, minst två varv i varje varv. Han ska gå “fot” med mig och jag försöker vara så avslappnad jag bara kan så han håller sig lugn även uppe vid läskiga delen.

• Skritt i lång och låg form. Detta sker under kanske 10-15 minuter ungefär. Huvudsyftet är att försöka få honom så lång och låg jag bara kan, allra helst på eller strax framför lodplan förstås. Han kan lätt krypa bakom när han tycker det är tråkigt eller jobbigt, haha. I skritten rider jag mest volter, serpentinbågar och skänkelvikningar för att mjuka upp och verka avslappnande.

• Trav i lång och låg form. Här har jag något kortare tygel än i skritten, men fortfarande lite längre så han ska söka sig framåt och nedåt. Samma princip här som i skritten. Driver ingenting utan han får gå i den traven han är bekväm i till en början innan jag sätter lite mer krav. När vi travat en stund så kortar jag upp formen och tygeln litegrann och börjar lägga in halter och övergångar till skritt.

• Galopp på kortare tygel. I galoppen tycker jag att det just nu är enklare att galoppera på en kortare tygel först, för att sedan kunna länga ut tygeln och formen lite mer mot slutet. Låter honom gå i den galoppen han tycker är bekväm innan jag sätter mer krav, precis som i traven. Brukar bara ligga på fyrkanten och gå in på volter ibland när jag värmer upp. Efter en stund så lägger jag in förvänd galopp och övergångar till både trav, skritt och halt. En övning som jag verkligen gillar att göra med Focus är att fatta varannan galopp vänster och varannan galopp höger, oavsett vilket varv vi är i. Då får vi dels jobba på förvänd galopp, men också jobba upp liksidigheten. Gör gärna avbrott på böjt spår också ner till trav. Brukar ligga på en stor volt eller längs fyrkanten. Efter detta kan jag rida lite mer samlande övningar.

• Arbetsdelen hamnar egentligen först här. Som ni kanske märker i min text så trappas kraven upp mer och mer ju längre passet går, men det är först här som vi faktiskt börjar jobba på lite mer “ordentliga” saker. Antingen ligger huvudfokus på skänkelvikningar, övergångar, samling, förvänd galopp eller vad det än må vara. Självklart inte bara en grej, utan gärna ett par stycken så att det inte blir tråkigt och allt för nötande.

• Avtravning och avgaloppering. Mot slutet så brukar jag lägga ner honom, antingen i enbart trav eller i både galopp och trav. Försöker få honom att ta ett stöd längre ned och verkligen stretcha ut överlinjen. Kravlöst, mjukt och så avslappnat det går.

• Skritt på tygel. Detta måste jag bli ännu bättre på, för jag är gärna nöjd när jag travat av, släpper tyglarna och hoppar av. Jag måste arbeta honom i någon minut i skritten innan jag hoppar av, så han inte lär sig att det är klart bara för att tyglarna blivit längre. Ingen bra vana av mig, haha…

• Avskrittning för hand, antingen i paddocken eller på asfaltsvägen. Föredrar att skritta ut en sväng på asfalten för omväxling av underlag!

En riktig favoritbild på mig och Focus! ♥

Nu när jag börjat rida mer och mer på bett så väver jag in det arbetet i “arbetsdelen” om vi rider i alla gångarter. Skrittar vi bara om underlaget är dåligt så vävs det in redan ganska från början egentligen. Det känns verkligen som att jag börjar hitta honom mer och mer, även om jag kan förstå att det här “systemet” är väldigt självklart för många av er.

Självklart varierar våra dressyrpass från gång till gång, och jag rider inte hårt varje gång heller. Men såhär ser ett hårdare dressyrpass på banan ut, och rider vi lite lättare så skalar jag bara av arbetsdelarna litegrann. Det bästa med att ha ett system är att man kan bygga ett förtroende till det, och alltid ha något att falla tillbaka på. Har aldrig insett hur värdefullt det kan vara förrän nu. Hoppas att Focus ska tycka om det här systemet/rutinerna och att fler pusselbitar kan falla på plats.

/ Anna

Kommentera