Jag tänkte ta och skriva ett inlägg om hur situationen ser ut för oss nu på grund av covid 19. Hela världen blir drabbade, men vissa drabbas betydligt hårdare än andra både när det kommer till själva smittan och ekonomin. För vår egen del så skulle jag säga att vi har tur. Varken jag eller Anna befinner oss i någon riskgrupp, men vi har närstående som gör det som vi inte vill ska bli sjuka. Så tror jag att det är för många och just därför är det nog många som oroar sig. Rent ekonomiskt har vi tur som jobbar med allt digitalt. Än så länge har vi inte märkt någon skillnad på lägre intäkter i varken webbshopen eller de sociala medierna, utan det tickar på som vanligt, vilket är tacksamt och jag hoppas att det kommer fortsätta så.

Ni som är aktiva inom ridsporten vet säkert om att det är först nu som tävlingar har blivit helt förbjudna i Sverige, fram till och med 31 maj. Efter det får vi se vad som sker. Jag får säga att jag tycker att detta beslut är ett väldigt bra sådant. Den senaste tiden så har allt varit så ovisst. Många har anmält sig till tävlingar som sedan har blivit inställda bara någon eller några dagar innan tävlingen skulle ske. Detta har gjort det väldigt svårt att förbereda sig och lägga upp en ordentlig planering, och det är svårt att vara bra närvarande mentalt. Med ett tävlingsstopp finns det inga tvivel utan nu vet alla om att INGA tävlingar kommer arrangeras på två månader. Mycket bättre än att du ska förbereda dig för en tävling som sedan inte ens blir av.

Detta innebär också att inga pay and jumps osv får arrangeras, vilket ju tyvärr drabbar oss som hade tänkt börja arrangera våra populära pay and jumps om någon månad ungefär. Tråkigt eftersom det är 6% moms på detta, och det därför är tacksamt för företaget som behöver intäkterna. Inget att göra åt saken dock, utan vi pratar om att arrangera öppen bana vid ett par tillfällen istället. På så vis kommer garanterat det bara vara ett fåtal människor på gården samtidigt, och det kommer nog finnas stor efterfrågan på öppna banor nu när inga pay and jumps arrangeras, vilket kan ge en liten slant in för oss åtminstone.

För oss och våra egna hästars del så betyder det ju att vi har ännu mer tid på oss att träna på precis det vi behöver/vill. Med tävlingar inplanerade behöver du ju anpassa dig till dem, så att vara tävlingslös är tacksamt på så vis. Nu är dessutom våren här, och jag tänker att vi ska utnyttja detta till att lägga större fokus på hästarnas kondition under den här perioden. Ut och galoppera helt enkelt och bygga upp hästarna från grunden. Även lägga mer fokus på stärkande gymnastikhoppning som är en sak som får läggas lite i skymundan när vi har tävlingar (eftersom vi inte vill hoppa för mycket). Sen har vi såklart också mer tid för att spela in lite roliga Youtubevideos (typ challenges och collabs) och dessutom hinner vi umgås mer med våra nära och kära.

Jag tycker det är viktigt att fokusera på det positiva under den här perioden och det ska jag se till att göra. Det finns trots allt ingenting vi kan göra åt det som sker globalt, utan vi får acceptera situationen och göra det bästa av den, så får vi hoppas på att allt kommer lugna sig om några månader.

Hur ser situationen ut för er? Tycker ni det känns skönt att ridsportförbundet har satt stopp för tävlingar eller tycker ni att mindre tävlingar borde tillåtas?

/ Emma

9 Kommentarer

 1. Ellie den 29 mar 2020 18:35 kl 18:35

  Tja jag är sjuksköterska jag kommer inte ha tid att varken rida eller ta hand om mina hästar den närmaste tiden då jag jobbar konstant! De är helt avställda och maken får se till att de har mat och vatten och så får det vara tills jag har normala arbetstider igen.

  3
  • Systrarna Elfstrand den 29 mar 2020 20:07 kl 20:07

   Fy jag kan förstå hur mycket ni får jobba nu! Tur du har en snäll karl så får vi hoppas att det lugnar sig lite snart ♥ 2. T den 29 mar 2020 19:05 kl 19:05

  Angående tävlingar tycker jag att det är sjukt synd att det inte är några, men tycker inte det är fel att ställa in dom. Tror tyvärr att allt för många skiter i små symptom som kanske kan vara allvarliga för andra. Eftersom jag går på gymnasiet så har vi skola på distans vilket innebär att jag får väldigt mycket tid över när jag inte behöver åka till och från skolan, samt att jag kan ta tillvara på håltimmar och liknande nu. Väldigt lyxigt att kunna mocka under dagen och vissa dagar även rida innan skolan är slut.

 3. Lina den 29 mar 2020 19:40 kl 19:40

  Med tanke på att en verkar kunna bära på smitta och va smittad utan symtom så är det väldigt bra. Tycker alla kan vika hädan från varandra ett tag så vi blir av med skiten. 🙂

 4. Fanny den 29 mar 2020 21:01 kl 21:01

  Inom islandshästsporten så har det börjat anordnas tävlingar online, där man skickar in en film på sitt program och får poäng av domare. Det har varit superpopulärt och jag tror många fler är med som inte åker på fysiska tävlingar. Kanske svårt med hoppning men dressyr går ju att göra så med 😊
  Jag själv märker inte av viruset så mycket då jag bor i norrland och pluggar med de flesta lärarna i uppsala så vi hade det mesta på distans ändå. Ridlektioner fortsätter som vanligt då vi är en sådan liten grupp. Så det är väl tävlingarna som ställs in (ingår i ridkurs) men vi är med på online-tävlingar istället. Så känner mig lyckosam över det!

 5. Cecilia Johansson den 29 mar 2020 21:37 kl 21:37

  Just nu är jag hemma och sjuk med misstänkt bihåleinflammation plus att jag tillhör riskgruppen, så jag har isolerat mig hemma. Tur att jag har nära och kära runt mig som kan hjälpa mig att handla mat eller hämta ut något paket eller mediciner.

  Tycker att det är bra beslut som SvRF har tagit, för att hjälpa till att minska spridning av smittan. Hoppas ändå för er skull, att ni får det att gå runt ekonomiskt.

  Alltid roligt att gå in på er fantastiska blogg och följa arbetet på gården och med hästarna. Jag får på så sätt möjlighet att se några hästar, trots att jag inte rider alls för närvarande.

  Skickar en virtuell kram till er och hästarna, icke att förglömma!

  1
 6. Josefine den 30 mar 2020 10:34 kl 10:34

  Jag såg precis att Ridley kommer anordna en digital dressyrtävling, så som Fanny kommenterade om islandshästsporten 🙂 Det kanske kan vara något för er? Kul initiativ nu när läget är som det är.

  1
  • Annie den 30 mar 2020 20:30 kl 20:30

   Jobbar inom industrin där företag efter företag säger upp personal och går i konkurs då det är svårt att få tag i material från andra länder och exportera varor. Supertrist att snart vara arbetslös samtidigt som jag förstår att länder stänger gränserna. Hoppas på bättre tider nästa år eller kanske redan till hösten? Skönt att ert företag inte drabbas.  • Systrarna Elfstrand den 31 mar 2020 10:11 kl 10:11

   Fy! Så jäkla trist alltså 🙁 Hoppas verkligen på bättre tider snarast!Kommentera