Skip to content

Mental träning ger förståelse

Jag är så glad över att vi hittade Anna och tack vare det har börjat träna mentalt med våra hästar, vilket jag tror är supernyttigt för alla hästar och hästmänniskor. Det finns så himla mycket att lära av varje häst! Dessutom har säkerligen varje häst issues som den behöver träna på, oavsett hur bra uppväxt den har haft. Bella är ett exempel på detta. En otroligt grundtrygg häst som ändå har grejer som hon har jobbigt för. Sen finns det hästar som Focus som är mentalt förstörda “tack vare” sitt bagage i livet, där de mentala problemen blir mer tydliga i vardagen. Oavsett typ av häst kan jag garantera att du som hästmänniska kommer märka skillnad på din häst om du lägger ner tid på den mentala träningen och tar hjälp av en bra tränare.

Nu när vi har börjat träna mentalt känner jag att jag har fått en djupare förståelse över varför Bella (i mitt fall) beter sig som hon gör i vissa situationer. Jag har också blivit mer medveten om mig själv och vilka signaler mitt kroppsspråk sänder ut. Tack vare detta har vi blivit mer samspelta och trygga med varandra, vilket redan visar sig på flera sätt i ridningen trots att vi inte har gjort många träningar för Anna.

En sak som jag har lärt mig är vilken typ av häst Bella egentligen är. Ifall du inte är insatt i det mentala kan du lätt tro att hon är en kaxig häst eftersom det är så hon kan visa sig utåt (genom att exempelvis bli sur ibland). I själva verket är hon egentligen en väldigt introvert och försiktig tjej, som tar till “tjurigheten” som en försvarsmekanism för sin tryckkänslighet. Det är säkerligen därför som hon är så sur mot andra hästar till exempel. Eftersom hon är så känslig måste jag dessutom lära mig att bli bättre i min timing i lekarna och ridningen, men det kommer nog snart.

Det roliga nu när vi har börjat träna för Anna är att Bella har börjat visa en helt annan sida utåt mot oss. Vi har alltid trott att hon är en ganska “omysig” häst, för hon har aldrig visat att hon gillar fysisk kontakt med oss. Helt plötsligt efter att vi började träna mentalt så har hon istället förvandlats till stallets mysigaste häst! Hon har blivit personlig på ett helt nytt sätt eftersom hon har kommit ur sin bubbla och känner sig tryggare med oss och med sig själv. Helt fantastiskt att få sådana aha-upplevelser i hanteringen! Nu ser jag verkligen fram emot vad mer träning kan ge oss både i hanteringen och ridningen 🙂 Hon har redan en fantastisk vilja och kanonpsyke ridmässigt, men jag tror att när vi blir ännu mer samspelta och trygga tillsammans så kommer hon göra allt för mig!

Mys i hagen ♥ Hon kliar alltid tillbaks om man står så hon kan nå. Älskar att hon har blivit så mysig!

Jag är så glad över att ha blivit äldre och klokare med åren, och inte känna behovet av att sätta mig själv i något fack. För att bli den bästa hästmänniskan är jag övertygad om att det är bäst att hitta inspiration från olika håll och inte se något som “flummigt”, utan vara öppen för att prova nya grejer för att se om det funkar. För 10 år sedan kan jag säga att jag säkerligen hade tittat lite undrande på “folk som oss” och tyckt att “frihetsdressyr är väl bara för de som inte tävlar”, haha…

Tränar ni något mentalt med era hästar?

/ Emma

Kommentera

Scroll To Top