Jag är en sån där person som kan gå och störa mig på vissa saker. Jag vet, ingen idé att lägga energi på, men SÅ mycket energi lägger jag faktiskt inte på det 😉 Några ord inom hästvärlden stör jag mig på när folk använder(vad jag tycker förstås) fel, och då skaver det lite i hjärnan på mig. Sen har jag ett par “unpopular opinions” som jag kastar in i det här lilla “störinlägget” när vi ändå är igång, hehe.

“Nu är det höst, dags att raka hästarna!”
Alltså NEJ, jag fixar inte när folk använder uttrycket att de ska raka hästarna. I min värld heter det att hästen blir klippt, och inte rakad. Jag vet inte varför detta stör mig så mycket egentligen, men jag tänker att vi ju använder oss av en klippmaskin till hästen och inte en rakapparat, så därför känns det rätt att använda ordet klippa hästen.

När vi ändå är inne på det där med att klippa hästarna så tycker jag faktiskt inte att det är särskilt snyggt. Jag klipper aldrig en häst för att jag tycker att det är snyggt, utan det är enbart av praktiska skäl. Jag gillar inte heller känslan av att klappa en klippt häst. Det är betydligt mysigare när de har päls!

“Jag ska trimma *** i ridhuset.”
Alltså ursäkta, men finns det något värre uttryck än att man ska “trimma” hästen på banan/i ridhuset o.s.v? Jag tror nästan inte det. Självklart förstår jag grejen, personen i fråga ska rida hästen tills den förhoppningsvis är mjuk och fin och gör övningen bra, men trimma… Låter som att hästen är ett motorfordon.

“Jag ska rida markarbete på *** idag.”
Det är såklart inga konstigheter att säga meningen ovan, men jag har lite problem när folk säger så fast de menar att de ska rida dressyr. I min värld är markarbete = bommar och småhinder på marken som man tränar över och dressyr = bom- och hinderlöst.

En grej till med mig, som kanske är lite ovanlig jämfört med vad andra tycker, det är att jag tycker att fuxar passar i de flesta färger. Jag vet att många inte håller med mig här 😉 Självklart kanske det beror lite på tonen på pälsen, men Tage passar i typ ALLT. Han har haft på sig knallrosa, orange, rött, grönt, you name it. Kan nog inte komma på någon färg som han inte passar i, faktiskt.

Tage i ceriserosa för några år sen.

/ Anna

8 Kommentarer

 1. Emma den 29 okt 2019 07:40 kl 07:40

  Hahaha, åhh så bra skrivet!!!! Jag håller med i allting till fullo, möjligen undantaget det där med fuxar och färger – jag kan nämligen tycka att det har med själva nyansen på fuxfärgen att göra! En fux är liksom inte enbart en fux, det finns ju så många nyanser på dem (som du ju också nämnde lite). Men det är heller inget jag skulle känna nejnejnej inför. Men ffa resten av det du skrev: så KLOCKRENT 😄👍

  • Systrarna Elfstrand den 29 okt 2019 16:54 kl 16:54

   Ja, det beror lite på nyansen av fuxfärg men de allra flesta fuxar passar i det mesta tycker jag 😀 Haha 😉 2. E den 29 okt 2019 11:29 kl 11:29

  Haha jag kan nog hålla med dig i allt förutom det om att raka hästarna. För mig är det självklart att man rakar hästen när man använder en rakapparat. Det är ju som när man själv går till frisören, klipper man bara av lite av håret så använder man en sax men vill man raka bort allt eller nästan allt hår så använder man ju en rakapparat och rakar bort håret 😀

  • Alex den 29 okt 2019 16:49 kl 16:49

   Fuxar har ju allt som oftast exakt samma färg på täckhåren som en bay häst, ex vis bella. Så varför de inte skulle passa i samma färger vet jag inte. Håller med dig där!  • Systrarna Elfstrand den 29 okt 2019 16:54 kl 16:54

   Ja men exakt! Sen finns det förstås undantag, men många passar i de flesta färger tycker jag 😀  • Systrarna Elfstrand den 29 okt 2019 16:53 kl 16:53

   Haha men man använder ju en klippmaskin och inte rakapparat?! 😀

   2


  • Daniela den 30 okt 2019 06:18 kl 06:18

   Du använder ju dock en klippmaskin, inte rakapparat. En veterinär använder ju en rakapparat när hen ska RAKA hästens päls för att ta bort allt hår för att kunna behandla t.ex. När du klipper hästen finns det ju ändå hår kvar, de är dock mycket kortare, men de är fortfarande där. Man klipper hästen, rakar när man ska behandla hos veterinär. 3. Alex den 29 okt 2019 16:50 kl 16:50

  Oj blev visst ett svar istället för en egen kommentar 😊

Kommentera