Hej, Nu när sommaren börjar komma får jag direkt ångest över min kropp. Har ni tips på hur man får bort dessa hjärnspöken och hur jag ska göra för att bygga upp mitt psyke och självkänsla?
Hur ser ni på allt med kroppshets mm?
Ni är bäääst!!! Mina största förebilder❤️


Hej, och tack för dina fina ord! <3

Det här med kroppshets är så himla onödigt, tråkigt och energikrävande. Jag vet själv att jag har haft massor av hjärnspöken genom åren, och kan under dåliga dagar fortfarande tampas med dem, men vet du vad? Klyschigt nog så är vi ALLA fina! Alla är vi olika, men alla är vi också vackra, precis som vi är.

Något som också är väldigt klyschigt är att det blir bättre med åren. Man lär sig att bli tryggare i sig själv och skita i vad andra tycker och tänker. Jag tycker absolut att man ska skita i vad andra tycker och tänker oavsett ålder, för det spelar ingen roll. Det som spelar roll är VEM du är som person och inte utséendet, eller hur?

Något som kan hjälpa en att boosta självkänslan:
– Skriv ned bra saker om dig själv! Vill du skriva utséendemässiga saker, gör det, men fokusera gärna på insidan framför allt.
– Klä dig i det du trivs i. Något jag själv tycker är viktigt. Trivs du bäst i baddräkt? Kör på det! Trivs du inte i kjol, utan bara shorts? Ha det!
– Utmana dig själv lagom mycket. Det här är en punkt som är otroligt viktigt både när det kommer till självkänsla och självförtroende. När jag var yngre så gick jag aldrig utanför dörren utan smink. Jag tyckte att jag var ful och hade ojämn hudton. Jag blir extremt lätt röd i hyn, och det tyckte jag var superjobbigt när jag var yngre. Numera bryr jag mig inte alls, och har nästan aldrig smink. Till slut blev jag trött på att “vara tvungen” att sminka mig varje dag, så då slutade jag med en sminkprodukt i taget, tills jag helt enkelt var osminkad även utanför hemmets väggar. Detta går såklart att applicera på vad som helst, men i mitt fall var det just sminket som kändes som ett måste.

När det kommer till stranden: tänk på att alla andra är fullt upptagna med att tänka på sig själva, att de inte tänker på hur andra ser ut. Umgås med de du gillar, gör saker du gillar, klä dig i det du känner dig bekväm i och HA ROLIGT! Sommaren är fantastisk enligt mig, så se till att fokusera på rätt saker istället för att ha ångest över din kropp. Stor kram! <3

Gammal bild från -17! Längtar tills man kan sola och bada igen. Mvh, Fisken.

/ Anna

3 Kommentarer

 1. Cecilia Johansson den 3 apr 2020 18:08 kl 18:08

  Ett superbra inlägg. Jag tycker att man ska ha de kläder som man själv gillar. Varför ska man ha kläder som alla andra gillar att se dig i, om man själv inte gillar det? Då blir jag obekväm. Dessutom blir det bortkastade pengar. Onödiga köp.

  Det gäller ju inte bara kläder, utan allt du äger. Spara bara sådant du använder och faktiskt tycker om. Gör likadant med allt i livet. Gör det för att DU ska tycka om dig själv. Du är den viktigaste personen i ditt liv.

  Man kan inte göra alla nöjda.

  2
 2. Josefin den 4 apr 2020 15:04 kl 15:04

  Jag brukar också tänka att alla andra har så fullt upp att tänka på sina egna kroppar och deala med sin egen kroppsångest att de inte har tid att tänka på hur du ser ut! Sen kan det också vara skönt att ha med sig att vi inte existerar för att ”behaga” andra, vi lever för vår egen skull! Det finns uppenbarligen ett ideal i samhället som en mycket liten skara människor når upp till, men det här idealet har ingenting att göra med vårat värde som människa!

  Jag hörde någon säga att om vi har för mycket jobbiga tankar i huvudet så har vi förmodligen tillbringat för mycket tid ensam och då kan det vara läge att träffa en kompis eller bara och ringa och prata med någon man tycker om för att skifta fokus för en stund och inse att livet inte är detsamma som utseende.

  Något annat som kan vara skönt att tänka på är att många av de komplex man har kommer att ändras genom livet. Vissa komplex kommer såklart finnas kvar men kanske i en annan form, eller av annan vikt. Eller så får man nya komplex som ersätter de gamla, eller så försvinner komplexen helt. Det jag vill komma fram till är att det är komplexen i sig som är utmaningen, inte din kropp!

  1
  • Systrarna Elfstrand den 4 apr 2020 16:25 kl 16:25

   Klok kommentar! 😀

   1


Kommentera