Fråga till Anna med din erfarenhet av Focus.
Har en häst som har massor av hjärnspöken i perioder. Ibland är han rädd att skritta över bommar, ibland är han nästan som en normal häst. 😉
Nu har han en period då det är svårt. Jag tänker att det finns två vägar, massor av bommar varje dag eller inga bommar alls tills efter hans semester. Hur hade du tänkt? Vår tränare säger massor av bommar.


Åh, jag förstår ditt problem! Om jag får säga vad jag tror, så tror jag inte att det kommer hjälpa din häst alls att gå över bommar varje dag. Det kommer nog inte att lösa grundproblemet, som antingen är att han är ängslig över just bommar och hinder, eller något annat bakomliggande. Det vi gjorde med Focus var att vänja honom vid att gå över all möjlig “skit” så som krattor, trasmattor, vattenmattan som vi har under hindret, presenningar, ja, vad vi än fick tag i. Vad vi än lade fram i paddocken fick han gå fram och nosa på, och jättegärna undersöka. Han nosar, skrapar och sparkar på saken vilket är ett gott tecken! Gärna ge godis i samband med det för att uppmuntra nyfikenheten.

När det gått ett tag, några veckor, och han fått spana in olika föremål så bad jag honom försiktigt om att gå på/över saken. Enbart genom att peka och veva lite med repänden(jag hade repgrimma och rep på honom. Rekommenderas varmt). Jag bad honom att backa ifrån mattan/vattenmattan/bommen när han tagit ett kliv på/över, för att inte pusha honom för mycket. Godis när han vågade.

Efter ett tag kunde jag be honom att komma till mig. Han stod på ena sidan om prylen och jag på andra sidan. Jag hukade mig lite, spred positiv glädje(hur flummigt det må låta, haha) och drog försiktigt i repet samtidigt som jag lät det glida genom mina händer. Förstår du vad jag menar med det? Det blir som en “kom hit” rörelse fast jag halar repet mot mig liksom, samtidigt som jag backar lite för att ge honom utrymme. Jag stod inte för nära föremålet för att han skulle slippa känna sig trängd. Så fort han tagit sig över saken så fick han massor av godis. Till slut kunde jag träna på att stå vid sidan, peka över bommen/mattan och veva lite med änden på repet och han gick över. Sen kunde vi öka på svårighetsgraden med hinder, och till slut kunde jag hoppa uppsuttet.

Nu när jag tänker efter så lade vi också ut bommar på lite oförutsägbara ställen. I stallet, så han fick gå över dem när vi gick in/ut därifrån, till hagen, in till paddocken, i hagen. You name it. Detta för att han på något vis skulle förstå att bommar inte är någon fara, och att de kan dyka upp lite var som.

Känns fantastiskt att vi kan göra sånt här nu. Jag vet att jag kanske är tjatig om detta, men det är lite svårt att ta in när ens häst varit så himla rädd för bommar och hinder. Finaste Focus <3

Så, jag hoppas att du ska förstå allt jag menar. Annars får du/ni som läser bara kommentera, så ska jag svara så gott jag kan. Jag fick ju hjälp av vår fantastiska tränare Anna under hela den här processen, och det är jag så tacksam för. Men det jag kan stryka under är att det funkar. Helt otroligt! Kram och lycka till med din häst <3

/ Anna

Kommentera