I det här inlägget tänkte jag visa lite hur jag gör vanligtvis när jag redigerar bilder! Såklart kan det variera lite, beroende på ljus och allt sånt där. Dock tänkte jag visa hur det normalt vis brukar se ut, på en “vanlig” bild 🙂 Jag använder mig av Photoshop CS3 Extended, så ett gammalt Photoshop, men det funkar lika bra det eftersom jag aldrig gör något superavancerat.

Såhär ser bilden ut direkt från kameran! Jag fotar med en Canon EOS 7D och med ett objektiv som heter Canon EF 70-200mm 1:4 L IS USM. SÅ bra objektiv för övrigt. Om ni kan rekommendera något som är betydligt kortare än det men som är liknande får ni gärna tipsa!
Det första jag gör med bilden är att ändra “Levels”, alltså nivåer. Här håller jag in “Ctrl”-knappen på tangentbordet och drar i den svarta “pluppen” under själva diagrammet. Bilden på Emma och Bella blir då helt vit, och jag drar i den svarta pluppen tills det börjar spricka upp lite färger i det vita. Lite svårt att förklara i text kanske, men ni förstår om ni provar själva! 🙂
Nu ser bilden ut såhär, efter att bara ha ändrat lite i nivåerna. Lite skillnad är det allt! Dock så stör jag mig på att horisonten inte är rak, så det är något jag kommer fixa i nästa steg. Det är för övrigt något jag alltid glömmer när jag fotar. Jag fokuserar så mycket på motivet, att jag glömmer bort om horisonten är rak eller sned, haha. Tur det går att fixa enkelt!
Det jag gör för att fixa till horisonten är att öppna Image – Rotate canvas – Arbitrary(vet tyvärr inte vad detta heter på svenska då jag har på engelska) och då får jag upp den lilla rutan på bilden. Jag brukar alltid prova mig fram hur många grader som behöver roteras, men i detta fallet var 2 grader CCW bra.
Då ser det ut såhär! Det jag gör nu är att skära bort de gula kanterna, sen har jag en horisont som är rak.
Ta daaa! Det man får tänka på är att bilden blir lite mer inzoomad, eftersom rotationen tar lite av bilden. Jag tycker dock inte att det stör i detta fallet, men det kan vara bra att tänka på.
Nästa steg är att ta bort störande objekt i bilden, som i det här fallet grimskaftet, flugorna och den lilla trädstammen som syns i horisonten. Jag använder mig av “Clone stamp tool” till att ta bort grimskaftet samt trädet, men sen använder jag mig av “Healing brush tool” till flugorna och finputs när jag använt klonstämpeln. De två kan trolla bort nästan vad som helst! Prova er fram med dem om ni inte testat tidigare. Övning ger färdighet så det är bara att öva på, så lär man sig tids nog.
I det sista steget så använder jag verktyget “Curves/kurvor” för att fixa lite mer kontrast i bilden. Här på bilden så ser ni hur jag lagt kurvan för just denna bild, men det kan variera enormt mycket hur den ser ut från bild till bild. Det får man också testa lite, för att se vad som är snyggast! 🙂
Och nu är vi då klara! Här ser ni bilderna ovanpå varandra, för enklare jämförelse. Kanske inte sådär superstor skillnad, men jag gillar att bara pilla med lite detaljer. I synnerhet när bilden egentligen är bra redan från början 🙂

Nu blev det ett ganska långt inlägg med många bilder, men hoppas att det kan vara uppskattat av någon!

/ Anna

2 Kommentarer

  1. Lisa den 10 jul 2019 09:14 kl 09:14

    Tack, tycker det är väldigt intressant att se hur folk gör med sina bilder 😀

  2. Josefine den 13 jul 2019 03:34 kl 03:34

    Köpte ni photoshop cs3 och hur fungerar det med uppdateringar nu? De nyare går ju inte att köpa loss och det gör mig arg. Fina bilder.

Kommentera