Hej! Först och främst vill jag bara säga att det är så otroligt kul att följa er och hästarna. Ni är så måna om era hästar, riktigt inspirerande!
Jag undrar hur det går med era höfter? Har ni fortfarande problem?

Tack snälla du för dina fina ord ♥ För er som inte har koll så har både jag och Anna haft problem med våra höfter i många år. Anna fick konstaterad höftledsartros för ett par år sedan, och jag har kanske detsamma, men i alla fall garanterat pålagringar på höfterna. Jag var inne hos läkare senast för 1,5 år sedan, och han påstod att han skulle skicka remiss till ett sjukhus för en titthålsoperation av detta. Jag har dock inte hört ett knyst från vården gällande detta efter det. Eftersom jag har haft endel andra hälsoproblem att ta tag i det senaste året (diskbråck, hypotyreos och utmattningssyndrom) så har jag inte orkat lägga någon energi på mina höftproblem.

Dock får jag säga att både jag och Anna har varit extremt smärtfria det senaste mot vad vi var för ett par år sedan, vilket känns otroligt tacksamt. Just nu har vi ont väldigt sällan och ingen av oss känner att våra höfter påverkar oss så mycket att vi hindras i vår vardag, vilket vi gjorde förut. Att rida innebar en enorm smärta, och att göra knäböj eller liknande övningar på gymmet var bara att glömma. Idag kan vi göra vad vi vill på gymmet, och även ridningen funkar till 99% smärtfritt för oss båda. Såhär har det varit nu i ungefär 1 år (efter att jag blev bra från mitt diskbråck) och jag hoppas att det kan fortsätta på det här spåret.

Vad detta beror på är en bra fråga. Jag har gått till naprapat regelbundet efter mitt diskråck, vilket har gjort mig rakare i kroppen. Är du rak motverkar detta smärta om du har ledproblem, så jag tror helt klart att det har gjort sitt. Vi båda har blivit noggrannare med kosten också, och försöker utesluta så mycket socker som möjligt (unnar oss någon dag på helgen men inte mer än så). Jag märker direkt på min kropp när jag har ätit “inflammatoriska” livsmedel så som socker eller mejeriprodukter, som jag normalt sett inte äter. Även vädret påverkar nog våra höfter litegrann, för jag får ondare om det är extremt fuktigt ute till exempel. Denna vintern har varit extremt mild hittills, vilket kanske också har underlättat för oss. Ja, det finns nog många faktorer som har påverkat att vi mår bättre helt enkelt, och vi är tacksamma över att äntligen kunna rida och leva hyfsat ohindrat igen 😀

Jag får se om jag orkar ta tag i att kolla upp vart den där remissen har tagit vägen. Jag vet om att det bästa är att opereras för att undvika eventuell artros i framtiden, men samtidigt är jag inte sugen på rehab nu när jag känner mig så fräsch och smärtfri i kroppen. Det blir lite omotiverande då som ni säkert förstår 😉

/ Emma

6 Kommentarer

 1. Emma den 16 jan 2020 09:04 kl 09:04

  Nej man ska väl inte förvänta sig nåt vidare gott jobb från den svenska sjukvården. Är inte alls förvånad över att remissen “försvunnit” – mest sannolikt så har den aldrig vare sig skrivits eller skickats. Men positivt ändå att höftproblemen för tillfället inte är så jättepåtagliga, Samtidigt undrar man hur det hade varit, om du haft jätteproblem och verkligen behövt den där remissen med allt vad det innebär. Att då orka kämpa för sjukvård i de lägen när man redan går på knäna, nej det är inte många som fixar. Var det inte er mamma som en gång skrev att man måste vara frisk för att orka vara sjuk eller liknande? Men jag hoppas iaf att höfterna menar ligga lågt för en lång tid nu, så du/ni slipper höra ifrån dem på ett tag, ungefär som ovälkomna släktingar kan man väl säga. 🙄😏😉

  • Systrarna Elfstrand den 16 jan 2020 11:44 kl 11:44

   Så är det verkligen! Tack snälla för dina kommentarer 😀

   1


 2. Emma den 16 jan 2020 10:21 kl 10:21

  PS: ett tillägg, ni känner säkert till att man kan skriva en så kallad egen-remiss som man skickar in till berörd avdelning, kanske ortopeden i ditt fall. Förstår absolut om du inte vill och orkar i nuläget (inte rota i sådant som ligger vilande, liksom) men kan vara bra i framtiden, kanske.

 3. Emma den 16 jan 2020 11:30 kl 11:30

  Vad skönt att det känns mycket bättre nu!!

 4. Marie den 17 jan 2020 23:07 kl 23:07

  Träning är ett känt sätt att lindra artros så att ni gymmar gör garanterat stor skillnad 🙂

  • Systrarna Elfstrand den 18 jan 2020 07:43 kl 07:43

   Verkligen! Jag får superont i min kropp om jag inte är på gymmet regelbundet 🙂 Vi har dock gymmat regelbundet från 2016 och 2016-2017 hade vi nog ondast i våra höfter, men kroppen har kanske behövt stärkas upp helt enkelt 🙂Kommentera