Jag och Emma har lyxen att kunna rida hemma de flesta dagar om året, men ibland lastar vi såklart våra hästar för att rida på andra ställen också. Ibland har vi träningar, ibland tävlingar och ibland är helt enkelt paddocken/väglaget alldeles för dåligt för att rida hemma.

Vi har en vanlig, hederlig hästtransport av märket Humbaur, modell Xanthos Aero. Det är en transport med boogie, sadelkammare och är av aluminium. Vi gillar vår transport mycket, dock har vi ju som ni kanske vet väldigt långa och stora hästar, så visst blir det lite trångt i fram när man ska tränsa i transporten 😉 Det finns ju transporter som är rymligare i fram framför hästarna, men vi är ändå såpass nöjda med vårt släp så vi lär inte byta. Vi får väl helt enkelt köpa lite mindre hästar framöver, hehe. Ett drömsläp är dock Umesläps B60 som har en stooor sadelkammare som samtidigt inte tar plats framför hästarna.

Om vi hade fått drömma så hade vi velat ha en b-kortslastbil. Jag vet att det finns många för- och nackdelar med både transport och lastbil, men det vore så skönt att bara kunna lasta och åka. Om jag hade fått drömma så hade jag köpt en sådan här:

Detta är en Horsewagen, som är väldigt ny på marknaden vad jag förstått. Den har marknadens högsta lastvikt, och det är också det som lockar. Den har ramper/luckor på båda sidor, vilket är väldigt smart om man behöver lastträna hästen och liksom “avdramatisera” själva lastbilen. Den har stuteriinredning vilket jag absolut hade köpt om jag köpt mig en lastbil. Den har också en rymlig sadelkammare, och man kan välja till “skötardörrar” som ni ser på bilden ovan, så stuteriväggarna är fasta.

Nackdelar med lastbil är förstås att det är dyrt i inköp. Det är dessutom ännu ett fordon att ha sommar- och vinterdäck till, den ska tankas utöver personbilen och den ska skattas och besiktigas. Den kan ju också gå sönder, haha. Inte så roliga kostnader att lägga ut om något skulle krångla, precis som på en personbil.

Fördelarna är att anser jag är att det är smidigt! En lastbil går dessutom ännu stabilare på vägen än en transport(även om jag som sagt är nöjd med vår för den känns väldigt stabil). Sen hade vi kunnat få med oss fler hästar på samma gång också, om vi hade behövt det någon gång och det finns dragkrok på lastbilen så vi kan köra både lastbil och hästsläp. Perfekt ju 😉

Ni som brukar åka med era hästar – vad har ni för något? Hästtransport eller b-kortslastbil? Vad för sort? Är ni nöjda? 😀 Hade vart roligt att läsa om!

/ Anna

19 Kommentarer

 1. Jenni den 2 dec 2019 10:52 kl 10:52

  Har ett likadant släp som er och är väldigt nöjd med det. Min rejäla herre åker kanon.
  Jag har valt utan sadelkammare i min transport för att få rymlig plats att tränsa 🙂

  En lastbil är ju dröm men inte ekonomiskt försvarbart i dagsläget

  • Systrarna Elfstrand den 2 dec 2019 11:40 kl 11:40

   Vad härligt! Hade nog valt utan sadelkammare om vi haft ordentligt lastutrymme i bilen, men vi har en Merca-suv så det blir rejält trångt om man ska ha två sadlar med tillbehör och dubbla ryttaruppsättningar… Ja, håller med dig där 🙂 2. Daniela den 2 dec 2019 11:51 kl 11:51

  En fördel (typ) med lastbil är ju att man inte behöver en dragbil (om man säljer hästtransporten samtidigt förstås), så kan man köpa en lite förmånligare bil! Men om man behåller släpet så går ju inte det, haha 🙂

  Jag har ingen egen transport, lånar min kompis Star Trailer Diamant vid behov, den funkar 😊 drar med min Volkswagen Tiguan ❤️

  • Systrarna Elfstrand den 2 dec 2019 11:56 kl 11:56

   Ja precis! Man kan ju sälja dragbilen och ha lastbilen som dragbil också, förutsatt att den har drag 😉 Åh, Tiguan! En sån bil har jag velat ha länge 😀 Tycker de är så snygga! Skönt att kunna låna av en kompis 🙂 3. Elaine & Grizzly den 2 dec 2019 13:00 kl 13:00

  Jag kör min häst i en Thule Star Diamant, en stor och bra transport som min häst trivs att åka i!
  Det jag ska komplettera med inför nästa tävlingssäsong är en kamera så jag kan se honom under färd. 🙂
  Visst hade drömmen varit en B-kortsbil ändå!

  • Systrarna Elfstrand den 2 dec 2019 16:17 kl 16:17

   Vad härligt! 😀 Ja, eller hur! Drömma går ju 😉 4. Anna den 2 dec 2019 13:17 kl 13:17

  Har lastbil, så skönt och bekymmersfritt.

  • Systrarna Elfstrand den 2 dec 2019 16:17 kl 16:17

   Härligt! Vad har du för lastbil? 😀  • Anna den 3 dec 2019 12:01 kl 12:01

   En ombyggd Renault Matster, vet inte vad den heter. Den är stabil och bra men väldigt enkel och försäljaren som agerade mellanhand mellan de i Frankrike som byggde den var värsta skojaren. 😉  • Systrarna Elfstrand den 3 dec 2019 12:24 kl 12:24

   Jaså? :O Blev ni lurade? Skönt att lastbilen är bra i alla fall 🙂 5. Emma den 2 dec 2019 14:54 kl 14:54

  Jag lånar en lastbil av en bekant när vi ska iväg. Dem håller på med trav och jag med hoppning så deras lastbil är inte optimal då de inte finns någon sadelkammare/dörr in till hästdelen (de hänger ju bara på sulkyn på lastbilens baksida) och behöver aldrig fixa hästen i lastbilen som jag gärna gör när de regnar eller tränsa innan urlastning. Men det duger för oss och väldigt smidigt att köra samt att man inte behöver tänka på dragkrok och hur mycket bilen får dra. Jag byter bil en del då sambon jobbar på bilfirma nämligen 🙂

  • Systrarna Elfstrand den 2 dec 2019 16:16 kl 16:16

   Åh, jag förstår! Men som du skriver låter det väldigt smidigt ändå 😀 6. Lina den 2 dec 2019 15:28 kl 15:28

  Jag köpte en B60 när jag skulle byta transport för något år sedan. Så galet nöjd med den! Stor, rymlig, ljus, ligger kanon längs vägen och hästarna trivs i den – alla springer på utan tveksamheter 😀

  • Systrarna Elfstrand den 2 dec 2019 16:16 kl 16:16

   Åh vad härligt!! 😀 7. Lovelia den 2 dec 2019 17:27 kl 17:27

  Har en Thule star trailer med sadelkammaren utanför så det finns gott om plats. Dock ska jag investera i en B kortsbil för det är ett ständigt åkande med barnen på träningar och tävlingar (min egen häst har jag inte ridit på ett halvår) och det är enklare och smidigare att knuffa in ungar och ponnies i en B kortsbil (latmasken i mig har talat)

  • Systrarna Elfstrand den 3 dec 2019 12:23 kl 12:23

   Hahaha!! Underbart 😉 Kan tänka mig att det blir väldigt mycket enklare med en b-kortare för er 🙂 8. mia den 2 dec 2019 23:55 kl 23:55

  Har en ALFAB b kort såå smidig och skön. det som jag tycker är bättre en transport att lastning och avlastning är så mycket lättare att göra själv. har en cheval liberté transport oxå men den används bara vid behov och om d är fler hästar som ska med. Men sååå tacksam för min lastbil !!!!

  • Systrarna Elfstrand den 3 dec 2019 12:22 kl 12:22

   Åh härligt! Förstår det 😀 9. annym den 6 dec 2019 22:26 kl 22:26

  Vi har ett shadow släp som vi är jättenöjda med. Plats för 2 hästar på diagonalen, båda med varsit helt öppningsbart fönster (går att ha helt öppet, med nät eller galler)! En sadelkammare längst fram som man kan gå in i (ungefär lika stor som i b60 ev lite större). Vi har även valt till en vägg så vi har ett utrymme längst bak (blir ju mer utrymme där eftersom dom står snett). Där förvarar vi foder osv, eller sadelskåpet de gånger jag inte behöver ha med foder. Eftersom jag tävlar fälttävlan blir det mycket packning och foder så supersmidigt med 2 sadelkammare.
  Jag tycker att det är supersmidigt att de åker diagonalt, dom står still, finns ingen bom att hoppa över och det är lätt att lasta. Speciellt för hästar som är vana att åka större lastbil.
  Även superbra ventilation, 3 öppningsbara fönster, 2 takluckor samt överluckan delad i 2 så du kan öppna en del eller hela.
  http://www.skaneslap.se/stablemate-2-horses-slant-load

Kommentera