Hej allihopa! Jag har precis dammsugit mitt hus och ska ta tag i det sista jobbet innan jag avslutar den här dagen. Jelle kommer hit ikväll och vi ska bara ta det lugnt, vilket passar utmärkt eftersom jag kommer jobba på tävling hela dagen imorgon.

Efter att vi byggt banan idag så red vi ut på alla hästarna, och det gick kanonbra! Alla hästarna var så duktiga och snälla. Focus krånglade ingenting och var inte något spänd heller, så det är skönt för Anna att få avsluta den här ridveckan med ett så bra pass 🙂 Samuel red Boppen och pappa red Tage och de var också nöjda. Bellis kändes kanon, men jag upptäckte att hennes magplatta har gett upp i sömmarna och lädret har därför lossat litegrann på ett ställe. Det gjorde väldigt ont i galoppen när jag stod upp, för jag red i mjukisar och ridskor (obviously, haha) och då tryckte/klämde det på min vad hela tiden, haha. Eftersom hon har stl 150 i magplatta (inte bara pga hennes stora bål utan också pga väldigt korta stroppar på sadeln) så är det också ett problem eftersom jag inte har någon annan gjord att rida med. Skulle behöva lämna in magplattan till någon skomakare som kan fixa den, men då får det ta max ett par dagar. Nåja, det löser väl sig!

Här kommer svaren på den här veckans söndagsfrågor. Det var inte så många den här veckan så jag klämmer in dem här 🙂

I era videos har jag märkt att ni ofta pratar om att hästarna har varit bakom skänkeln/inte framme för skänkeln när ni rider. Hur tror ni att det kommer sig att det blir så? Alltså varför är hästen framme för skänkeln ibland och ibland inte? En mycket bra och intressant fråga! Vi båda upplever att hästarna hamnar bakom skänkeln i betydligt större grad när de inte är med oss mentalt. Är de till exempel spända blir de mer bakom skänkeln, och med Bella och Focus kan det vara stor skillnad. Bella kan både vara superkänslig för skänkeln vissa stunder, medan hon inte alls lyssnar på den ibland. Väldigt klurigt att hantera detta, men det blir bättre och bättre tycker jag, även om vissa dagar är jobbigare än andra! Boppen är den av våra hästar som nästan alltid är mest framme för skänkeln, trots att han är den av våra hästar som är “segast”. Många tror nog att en pigg/het häst = en häst som är framme för skänkeln, men så är det ju inte och Boppen är ett bra bevis på det 🙂 Sen tror jag att jag och Anna är väldigt kräsna när det kommer till att uppnå denna känslighet, kanske pga ett kontrollbehov vi har. När vi rider andras hästar märker vi nämligen att de ofta är betydligt mer bakom skänkeln än våra egna, och därför kan det nog låta som om vi “klagar” mycket på våra hästar när det egentligen inte är så illa, haha.

Vad är skillnaden på när hästen går på tygeln och när den går i form? Det är ingen skillnad, utan bara två olika begrepp som syftar till samma sak 🙂 Personligen föredrar vi att säga “i form” eftersom “på tygeln” låter lite… opassande, typ.

Det är mycket prat om flugspray och att det förstör för miljön osv. Jag har inte tänkt på det direkt efter alla år med sprayer, salvor hit och dit, men efter att läst vad de innehåller fick jag en tankeställare. Hur blir ni mindre kvitt alla bromsar, flugor, fästingar. Va hjälper till bättre enligt er. Ps Emma vilken fin kille han verkar vara. Tack snälla 🙂 Vi har faktiskt precis pratat om detta i vårat senaste poddavsnitt, men kortfattat kan man säga att vi har blivit mer medvetna om det på senare tid. I år har vi helt bytt bort våra gamla giftiga flugmedel till ett naturligt och ogiftigt medel (Ekholm Prob deo). Jag har aldrig direkt märkt någon större skillnad med flugmedel, så jag kan inte säga att detta naturliga funkar sämre än exempelvis Ultrashield 🙂 Vi är skonade mot insekter på gården skönt nog, eftersom vi bor en bit ifrån skogen. Dock har vi en bromsfälla som vi sätter upp i april, och den funkar faktiskt (speciellt märkte vi skillnad när vi stod i ett annat stall med mer insekter) och när vi rider ut kör vi på flughuva + flugspray, eller ibland DETTA ridflugtäcke om det är riktigt “illa” med insekter ute.

Är det riktigt varmt ute så ser vi också till att rida tidig morgon/sen kväll (vid uteritter) samt delar upp hästarna i två hagar/lösdrifter så det blir lättare för dem att få skydd från solen/insekterna (den här donnan har ju en tendens att ta upp hela lösdriften…).

/ Emma

2 Kommentarer

  1. Anna den 3 jul 2020 18:12 kl 18:12

    En tanke, när man rider andras hästar är de inte vana vid ens sätt att rida och kan därför upplevas som bakom skänkeln, när det i själva verket är ryttaren som inte har funnit tuningen.

    • Systrarna Elfstrand den 3 jul 2020 20:07 kl 20:07

      Så är det verkligen 🙂Kommentera