Igår var jag ju i Borås för att ta bort min visdomstand som krånglat. Först röntgades jag för att de skulle se hur det såg ut från alla håll och kanter. Efter det kom jag väldigt snabbt in på käkkirurgin/tandspecialisten.

För er som kanske ska göra ett liknande ingrepp tänker jag att jag kan skriva hur det gick till för mig:

Först fick jag lokalbedövning. Jag vet inte om detta var av en starkare sort eller om de tog mer än vad de gjorde hos “vanliga” tandläkaren, men jag blev ordentligt bedövad. Ända upp i hårfästet och örat, haha. Men hellre det än att man känner av någonting förstås. Efter det fick jag ta en alvedon. De klädde sen in mig med operationsdukar, eller vad man ska kalla det. Enbart munnen stack ut ur ett hål och resten var täckt.

Sen började själva ingreppet! Det vet jag förstås inte allt om eftersom jag inte fick se något men de fick i vilket fall som helst “såga/borra” itu tanden i två delar för att få ut den. Sen gissar jag att de fick snitta upp tandköttet en bit, eftersom min visdomstand låg delvis gömd under mitt tandkött. Sen fick de plockat ut den i två delar!

Det gick faktiskt hur bra som helst. Jag är varken tandläkarrädd eller rädd för sprutor, så det kan såklart ha bidragit till mitt lugn. Sen var de otroligt duktiga som utförde detta på mig och berättade hela tiden vad de gjorde så det kändes betryggande. Det enda obehagliga var när de borrade i tanden, för då lät det väldigt mycket. Eller obehagligt och obehagligt, det tyckte jag knappt att det var heller. Men man får helt enkelt vara beredd på att det kan låta ganska mycket. Jag kände ingenting, det gjorde inte ont över huvud taget. De sydde också igen mitt sår med några stygn som ska släppa av sig självt, så jag behöver inte åka in igen så länge inget krånglar förstås.

Så det var det! Det allra jobbigaste enligt mig var att bita på en kompress, som jag fick göra direkt efter ingreppet och ett antal timmar efteråt. Den sitter ju långt bak i munnen, så det var jobbigt att prata mer än några ord i taget. Då började jag må illa och fick nästan kväljningar. Fick flash backs från när jag var liten och fick för mig att bita i handdukar, haha. Dum idé 😉

Här ser ni den! Ser ni hur sjukt svängda rötter min tand har? Helt galet. De är omkring 90 graders vinkel. Fick med mig dem hem, roligt för då kan jag dokumentera(till vissa människors förtret antar jag, haha. Sorry!) 😉

Nu får jag inte rida på resten av veckan, buuuhuuu. Det hade jag ju kunnat lista ut för visso, men en vill ju alltid vara optimistisk 😉 Ingen ansträngning och försöka att äta skonsam mat/tugga på den sidan som ingreppet inte varit på. Hålla rent, och käka Ipren+Alvedon i maxdos. Tydligen ska smärtan vara som värst dag 3/4, men det är bara att hålla ut. Det ska bli SÅ skönt att slippa den här tandjäkeln!!

Igår mådde jag ändå bra. Blev inget svullen direkt. Eftersom detta är tidsinställt så vet jag inte hur läget är idag, men jag uppdaterar er såklart. Därför blir jag lite halvt sjukskriven tills vidare, så Emma får klara det mesta själv. Jag hoppas att jag ska vara stark nog att orka kika på morgondagens hoppträningar. Jag har sålt min plats, men vill kika på Emma och resten av gänget som jag känner 🙂 Emma och pappa får motionera hästarna i den mån de kan och Focus får prioriteras lägst eftersom han är “svårast” av våra hästar.

Men, nu ska jag inte tjata mer. Nu vet ni läget om min kroktand 😉

/ Anna

5 Kommentarer

 1. Cecilia Johansson den 2 jun 2020 14:28 kl 14:28

  Skönt att det gick bra. Jag gillar inte att gå till tandläkaren. Inte heller att bli stucken. Men jag gör det för att jag måste.

  Vila nu ordentligt! Krya på dig!

  • Systrarna Elfstrand den 2 jun 2020 16:39 kl 16:39

   Ja, ibland måste man ju även om det är jobbigt. Tack snälla! 🙂 2. lotta den 2 jun 2020 18:08 kl 18:08

  Låter som en vanlig utdragning av tand – hoppas du fick lite penecilin så du klarar dig över veckan. Lätt hänt att det blir infekterat.
  Har dragit ut många tänder

  • Systrarna Elfstrand den 2 jun 2020 18:36 kl 18:36

   Nej detta var en operation (enligt benämningen hos tandläkarna) 🙂 Jag (Emma) har “bara dragit ut” 2-3 tänder och det gjordes inte såhär noggrant eller med så stark bedövning, haha.

   2


 3. Camilla den 10 jun 2020 13:23 kl 13:23

  Gött det gick så bra. och bra att bli av med eländet, nu slipper du den skiten. Var noga att skölj munnen med vatten efter varje måltid, så du slipper små rester som kan irritera såret.
  Min “visdomsoperation” har en helt annan historia. Tanden hade inte kommit upp utan växte på tvären och skadade rötterna på tänderna framför. AJ Ajaj.
  Blev helt nerdrogad av något äckligt flytande som jag skulle dricka. De skar upp ett hål, och körde in ett stämjärn och flisade sönder tanden totalt för att få ut den. Visst bedövningen var bra och jag kände inget, men var tur jag hade fått lugnande med tanke på hur våldasamma de var för att över huvud taget få ut den. Var så drogat att jag somnade på operationen, men vaknade till när det kändes som om de bände sönder hela käken fast utan smärta.
  När operationen väl var över, kunde jag varken gå eller stå. Det var exakt som i en film, jag fick hänga över axlarna på två tandsköterskor, som bokstavligen släpade in mig till vilorummet. Fötterna var helt orörliga och släpade efter med tånaglarna i backen, Huvudet hängde och slängde. Måste vart en rolig syn. Hahaha.
  Fick sen en rejäl blåsvart bula på käken. Snyggt!
  Men det är tur jag gillar soppa, för det var det enda som gick att äta de första 5 dagarna 🙂

Kommentera