Hippson skrev för ett tag sedan en artikel om att det från och med 2021 kommer vara hjälmkrav på alla internationella dressyrtävlingar.

Kopierat ur artikeln:
Finns inget argument
Från och med 2021 måste därför samtliga ryttare bära en godkänd hjälm vid FEI:s tävlingar, även inne på dressyrbanan.
– Tradition är viktigt i vår idrott, men det är svårt att inte följa de medicinska råden, säger FEI:s dressyrkommitté till Eurodressage och fortsätter:
– Det finns inget riktigt starkt argument mot användningen av skyddade huvudbonader i dressyr, förutom att det är en tradition.”


Alltså ÄNTLIGEN! Jag tycker det är så otroligt konstigt att den här regeln inte har kommit tidigare. Där är dressyren så sjukt mossig, att bara för att det är “sedan gammalt” att hatt ska bäras på dressyrtävling så ska den regeln gälla för alltid, typ. Jag tycker i ärlighetens namn att det är mycket snyggare med hjälm på. Det ger ett sportigare intryck av den sport som dressyr faktiskt är, och dessutom känns det lite bra i själen att en hjälm sitter på huvudet. Nu får vi ju då vänta ett helt år innan regeln träder i kraft, men det är i alla fall på gång!

Nu väntar jag bara på att kandar ska bli valfritt och inte ett krav internationellt… Men det lär väl aldrig hända.

/ Anna

8 Kommentarer

 1. anonym den 3 dec 2019 09:11 kl 09:11

  Jag hoppas snarare att kandar försvinner för alltid, idiotisk idé att stoppa in två bett i hästens mun där de inte ens finns plats för ett.
  Det sägs ju att man måste vara extremt skicklig för att rida på kandar, men jag tycker man ser 1000 gånger skickligare ut när man rider med ett milt bett/inget bett/inget träns eller liknande.

  • Systrarna Elfstrand den 3 dec 2019 12:22 kl 12:22

   Ja, det hoppas verkligen jag också. Men det lär absolut inte hända… Hoppas att det åtminstone kan få vara valfritt! Håller helt med dig 🙂  • Daniela den 4 dec 2019 06:32 kl 06:32

   Tror det menas så att Lisa 10 år som är på sitt första år på ridskolan inte ska rida på kandar för att hon inte är skicklig nog t.ex. Men håller med dig i att det känns oerhört dumt att klämma in 2 bett i munnen 2. Maria den 3 dec 2019 12:17 kl 12:17

  Undrar när westernryttarna måste ha hjälm istället för cowboyhatt

  • Systrarna Elfstrand den 3 dec 2019 12:21 kl 12:21

   Mycket bra fråga!  • Daniela den 4 dec 2019 06:29 kl 06:29

   Vissa modeller av cowboyhattar har inbyggd hjälm så det borde ju bli tvång på såna modeller isåfall 😊 3. Elaine & skäcken Grizzly den 3 dec 2019 12:18 kl 12:18

  Jag håller med. Det är på tiden och bra med nya hjälmtvånget som kommer! Tyckt länge att det är märkligt att de stora ryttarprofilerna inte föregår med gott exempel och använder hjälm, även vid träning. Gillar Carl Hester och Carlotte Dujardin som ändå ganska länge visat att de vill vara goda förebilder vad gäller det!

  • Systrarna Elfstrand den 3 dec 2019 12:25 kl 12:25

   Ja, jag håller verkligen med! Bara att titta nu på Saab top 10 när många red i hatt… Känns så sjukt mossigt och tråkigt. Jag blir väldigt anti om jag ser en hästannons där ryttaren rider utan hjälm. Jag kanske är löjlig, men tycker inte att det hör hemma på hästryggen helt enkelt 🙂Kommentera