I samarbete med Fager Bits

Ni som har hängt med oss ett tag vet säkert om att jag länge har letat efter det ultimata hopp-bettet till Bella. Hon är betydligt svårare i munnen än exempelvis Boppen, och därför har vi fått experimentera endel med bett på henne, för att se vad hon trivs med och går bäst på.

Med hjälp av Fager Bits så hittade vi för ett tag sedan hennes perfekta dressyr- och uterittsbett, nämligen Carl. Det blev dock för skarpt på hoppbanan, så vi fick leta vidare efter ett mer passande alternativ där. I hoppningen har jag tidigare ridit henne på ett Bombers Happy Tongue, vilket har fungerat helt okej. Hon har dock känts för stark på det, och hon blir också svårare att få ihop/med mig i svängarna så som jag vill. Jag tänkte därför att det borde finnas ett bett som är det perfekta mellantinget. I hoppningen tycker jag det är viktigt att inte rida med ett för skarpt bett, utan du bör ha ett mer “förlåtande” bett eftersom det kan ske mer oberäkneliga situationer på hoppbanan jämfört med på dressyrbanan. Ifall jag hamnar lite i obalans/vi hamnar i fel rytm så vill jag inte råka ge henne en alldeles för stor signal med mina tygeltag helt enkelt.

På Jönköping Horse Show så fick vi med oss bettet Oscar hem ifrån Fager Bits. Det var då helt nylanserat, och jag såg fram emot att testa det.

Såhär ser Oscar ut. Finns även med rörliga ringar!

Jag märkte redan första gången jag testade det att detta nog skulle vara det perfekta hopp-bettet för Bella. Nu har jag ridit med det på de senaste träningarna och tävlingarna och är så himla nöjd! Det tillåter henne att ta ett bra stöd, utan att hon blir tung. Dessutom blir hon inte lika stark som på Happy Tongue, men inte heller för känslig som på Carl. Hon känns väldigt med mig, vändbar och tar mina förhållningar precis så som jag vill. Det känns så skönt att äntligen ha hittat det ultimata hopp-bettet för henne!

Oscar ser ut som ett vanligt tredelat bett, men det speciella med Oscar är att det har två brytpunkter men låser sig som ett rakt bett när du tar tyglarna mot dig. Enligt Fagers hemsida så ska Oscar passa hästar som:
• Är tryckkänsliga och gärna vill släppa bettet
• Har svårt för att ta en bra kontakt till bettet
• Kämpar med att hitta sin egna balans
Alla dessa punkter stämmer bra in på Bella, så det är kanske inte så konstigt att hon går så bra på just detta bett. Oscar är väl anpassat till just unghästar, men jag kan tänka mig att det är ett bett som passar många hästar eftersom nog många har dessa “problem” som jag nämnde ovan 🙂 Ifall beskrivningen stämmer in på din häst så kan jag varmt rekommendera att testa just Oscar!

/ Emma

2 Kommentarer

  1. Emelie den 8 dec 2019 22:18 kl 22:18

    Är det platt mittdel på Oskarbettet? Jag är osäker på om det är godkänt i dressyr. Hittar inte varianten i TR.

    • Systrarna Elfstrand den 9 dec 2019 10:31 kl 10:31

      Nej det är det inte 🙂 Enligt Fagers hemsida så är det godkänt för tävling 😀Kommentera