I söndags red jag min första LC-klass i dressyr på säkert nästan 10 år skulle jag tro. Efter att ha haft lite koll på de lägre klasserna den senaste tiden så har jag insett att bedömningen nog måste ha ändrats en hel del sen jag tävlade LC senast, vilket jag bara tycker är positivt.

För 10 år sedan så upplevde jag det som att formen/samlingen bedömdes lika hårt i både LC och LB-klasser. Kanske till och med lika hårt i alla lätta klasser. Idag tycker jag inte att det är så, utan domarna är mer förlåtande till hur samlad hästen orkar vara i de lägre klasserna. Det märks tydligt att de (i de lätta klasserna) ökar kraven successivt för varje klass, och det tycker jag är bra. De lätta klasserna ska ändå vara till för orutinerade hästar/ryttare/ekipage, unghästar, eller ryttare som inte har några större tävlingsambitioner, men som tycker det är kul att tävla ändå. Då ska också bedömningen anpassas efter den nivån, vilket jag tycker den har gjort bättre de senaste åren.

Detta märks också så tydligt på resultaten i klasserna. När jag tävlade Tage i LC-klasser för 10 år sedan så blev vi placerade med kanske 64-65%. Idag blir du inte placerad i de flesta LC-klasser så länge du inte har minst 68-69%, och ska du vinna så behöver du ha en bra bit över 70%. Visst, många ekipage som går LC idag kanske inte borde göra det, men så var det säkerligen förr också. Det märks att bedömningen har blivit mer välanpassad, för dessa höga procent i resultatlistan såg du aldrig förr i tiden. Jag tror det är bra, och det motiverar nog många ryttare att våga prova en högre klass.

Med den här bättre anpassade bedömningen så märkte jag att jag kunde tjäna in poäng på det som jag faktiskt gjorde bra även om vi inte är “där” ännu i dressyren. Gick hon upp lite i formen och tappade ryggen så fick jag lite avdrag på det, men gjorde jag ett fint moment i övrigt så kunde jag ändå få en 6,5a. Var hon istället både bra i formen och gjorde ett moment extra bra så syntes det också i protokollet, och då kanske det blev en 7,5a istället. Det blev väldigt motiverande för mig att se, och är säkerligen också motiverande för andra ekipage på samma nivå eftersom du märker tydligt vad du behöver göra för att få bra procent.

I LB- och LA-klasser märks det direkt att kraven på ekipagen blir större och att de bedöms hårdare. Egentligen är LB:1 en lättare klass att rida än LC:1 enligt mig, men det är ju bedömningen som blir hårdare. Här blir det svårare att få till resultat över 70% även om du utför samma rörelser, och det syns i resultatlistorna då procenten ofta är lägre i LB och LA än i LC. Jag tycker detta är en bra utveckling inom dressyren som har skett de senaste åren. Det gör ekipagen bättre förberedda inför de svårare klasserna, och de håller dem också mer motiverade, tänker jag. Nu vet jag inte hur det ser ut i resten av landet, men hos oss så har jag märkt en stor skillnad i alla fall 🙂

Ni som har tävlat ett tag, märker ni också av att det har blivit en skillnad i bedömningen de senaste åren? Och ni som bor på andra ställen än oss, har ni samma erfarenhet, eller bedöms LC/LB exempelvis lika hårt?

/ Emma

4 Kommentarer

 1. Hilda den 30 okt 2019 21:04 kl 21:04

  Tyvärr tycker jag att den stora skillnaden är sättet hur domarna dömer. Jag upplever att i lätta klasser kan samma ritt ge en bra bit över godkända procent hos en domare, samtidigt som en annan inte dömmer den som godkänd procentuellt. 🙂

  • Systrarna Elfstrand den 31 okt 2019 09:08 kl 09:08

   Så är det verkligen, tyvärr! I synnerhet när det kommer till vissa häst-typer känns det som. En likvärdig ritt på Boppen kan det liksom skilja över 10% på, beroende på vem som dömer, och så ska det verkligen inte vara 🙂 2. Ellen - tävlingsryttare den 30 okt 2019 21:13 kl 21:13

  Det kanske kan ligga något i det, även om jag inte upplevt det själv. Säkra på att det bara inte är ni som blivit skickligare? Personligen så tycker jag att ni utvecklats mycket i er ridning under de år som jag följt er!

  • Systrarna Elfstrand den 31 okt 2019 09:08 kl 09:08

   Åh tack snälla, så kul att höra! 😀Kommentera