På alla hästar jag rider är jag noga med att trava av på en längre tygel innan jag väljer att avsluta ridpasset. Det är nyttigt, både för formens variation, men det är också ett litet kvitto på om ridpasset gjort mer eller mindre nytta för lösgjordheten och avslappningen hos hästen. Vissa hästar har betydligt svårare för att länga ut formen än andra. Tage är en sådan häst som har väldigt svårt för det, just för att han är ganska kort i kroppen. Boppen har lätt för det, Bella lite svårare precis som Tage och Focus har enkelt för det när han väl blivit ordentligt avslappnad. Han är kanske inte helt stadig i den låga formen än, men det kommer så småningom.

Här går Focus i en något mer “ihop” låg form.
Här är han lite mer öppen. Så härlig form här tycker jag! Perfekt för att stretcha ut ryggen.
Skritt och klapp innan jag gör halt och sitter av för att skritta av för hand.

I början tyckte jag att det var enormt läskigt att länga ut tygeln på Focus och försöka få honom i en lägre form, just eftersom han var otroligt spänd och kunde kasta sig om i en 180-gradig cirkel om han blev rädd för något. Nu känner jag mig mycket tryggare med honom och vågar också rida såhär. Så skönt!

/ Anna

Kommentera