Skip to content

Att vara en god ledare

Vi fick en så intressant fråga under våra söndagsfrågor som jag väljer att ta upp i ett eget inlägg 🙂

Många säger att det är viktigt att vara tydlig mot hästen och visa vem som bestämmer och vara tuff. Det hade varit intressant att höra era reflektioner kring det då begreppet innebär allt från konsekvent handlande till piskrapp.

Vi tänker såhär: Det är stor skillnad på ledarskap och ledarskap. Jag tror att de flesta som har varit anställda har varit med om olika typer av chefer. De som med sitt ledarskap peppar dig i ditt arbete samtidigt som hen är en trygg och god ledare, och så finns det de chefer som utnyttjar sin makt genom att trycka ner sina anställda och får dem att känna sig mindre värda.

Precis så tror vi också att det känns för hästarna, beroende på hur deras människor agerar. Vissa människor får hästarna att må dåligt, så de bara agerar utifrån tvång, och en rädsla av att få våld emot sig. Andra människor är tydliga och vänliga i sitt ledarskap, så hästen utifrån det kan förstå hur den ska agera i olika situationer.

Jag tror att många tolkar “ledare” som ett negativt ord inom hästvärlden, just eftersom det låter så “bestämt och auktoritärt”. Något som vi har lärt oss av att träna mentalt med Anna är vikten i att vara en god och tydlig ledare för hästen, och att hästen behöver en ledare. Ifall vi är bra ledare så kan hästen slappna av på ett helt annat sätt, eftersom den blir mer trygg med sin uppgift. Den kan då fokusera mer på vad den ska göra, istället för att fundera över hur den ska leda själva situationen. Med olika Parelli-lekar har vi tränat upp vårat ledarskap med hästarna, och märkt resultat även om vi har massor kvar att lära.

Något som är viktigt i vårat ledarskap är vikten av integritet. Vi ska respektera hästens bubbla, och den ska respektera vår bubbla. Detta är något som exempelvis Focus har väldigt svårt för då han är brötig och gärna dundrar rätt in i en. Då gäller det att markera att det beteendet inte är okej utan att för den delen bete sig våldsamt mot hästen.

Som ni säkert redan vet så är vi emot all typ av quick fix, utan jobbar hellre långsiktigt för att få ett förtroende till hästarna. Ett bra exempel på en sådan situation kan vara med en svårlastad häst. Många människor är då dåliga ledare och försöker få in hästen med våld. Det kanske funkar för stunden, men kommer inte hjälpa något i längden, utan tvärtom får du en mer osäker häst. Vi försöker istället att träna på hästens klaustrofobiska sida på hemmaplan, anpassa last-träningen efter hästen, och om hästen inte går på transporten när vi väl ska någonstans så får vi ta situationen som den är. Aldrig använda kvastar/spön för att slå in hästen, utan istället vänta ut den och hellre försöka leka in den, och belöna med godis såklart.

Gammal bild ifrån 2011 på mig och Tagis!

Nu ser både jag och Anna fram emot att lära oss mer om horsemanship för att på sikt bygga upp ett ännu starkare band med våra hästar. Det tycker vi är både roligare och viktigare än alla tävlingsresultat som finns!

/ Emma

8 Kommentarer

 1. Malin den 23 jul 2019 16:26 kl 16:26

  Mycket bra svar! Jag tycker det generellt är svårt, först har jag ingen egen häst vilket gör att man får anpassa sig där man rider och får hör mycket runt omkring. Det är väldigt svårt men mycket klokt att lägga tillbaka det i ledarskapet som grund 🙌

  • Systrarna Elfstrand den 23 jul 2019 16:29 kl 16:29

   Ja det blir väldigt mycket svårare att vara en god ledare om du inte får jobba regelbundet med hästen! 🙂  • Emma den 23 jul 2019 17:54 kl 17:54

   Alla kan vi nog vara överens om att just LEDARSKAP är ett ämne som går att diskutera fram och tillbaka, och som väldigt lätt blir extremt infekterat (ffa på arbetsplatsen). Vad gäller folk och djur så gäller delvis olika regler i min mening. För ett djur så måste man helt enkelt ha ett tydligt ledarskap, det kan bli så oerhört både farligt och även ledsamt, om inte den biten funkar. Kan sluta i både elände och tragedi, usch.

   Utförandet dock, det är väl där det oftast råder delade meningar. Jag är av den åsikten att det finns folk som har DET, och de som måste lära sig. Ja sen finns det kategorin som inte kan lära sig också iofs. Skaffa inga djur ni som eventuellt hör till den kategorin 😎😉

   Med människor, som chef, alltså i en ledarroll, är det annat. Vi vuxna människor talar samma språk (generellt) och förväntas att kunna fungera på en arbetsplats. Lik förbannat går det så fel! Många ggr brister det just i kommunikationen ledare – vanlig anställd. Oftast helt i onödan. Jag tror mycket på att verkligen prata samma språk. Vi människor gör ju det (återigen, generellt). Eller gör vi det, verkligen?

   Pedagogik är såklart viktigt, kanske att införliva en del av det sätt vi jobbar på med djuren, i sättet som vi är ledare för tvåbenta. Ett otroligt intressant ämne som man kan bolla i evigheter. Skulle kunna skriva spaltmeter. Men det tänker jag inte göra (idag). 😆 2. Cecilia den 23 jul 2019 18:51 kl 18:51

  Oavsett vilken häst jag än rider eller umgås med så är målet att vi under den korta stunden ska ha det så roligt tillsammans som möjligt. Känner jag inte hästen sedan innan, så ställer jag frågor till människor som har hand om hästen. för att veta hur jag ska göra för att hästen ska trivas i mitt sällskap oavsett om det gäller uppsuttet eller avsuttet.

 3. Ida den 24 jul 2019 00:03 kl 00:03
  • Systrarna Elfstrand den 24 jul 2019 07:13 kl 07:13

   Har du läst vårat inlägg? Det där har ju ingenting med det ledarskapet vi skriver om/använder oss av att göra. Vi har ju samma filosofi som artikeln kring hur du ska jobba med hästen, men pratar om det på olika vis. Hästen behöver enligt oss en ledare som visar den att det är okej att gå in i transporten, stå still vid uppsittning osv. Hur ska den annars lära sig det? Du lär dig nästan alltid något av någon form av ledare (lärare, chef osv). 4. Julia den 24 jul 2019 18:28 kl 18:28

  Amen på det 🙏 Jag hade min häst på ett stall där min tränare (som bodde vid stallet) var väldigt inriktad på att vara en ledare, (ledare som får ta till våld), du bestämmer INTE hästen osv osv. Det kan bli farligt annars osv osv. MEN som ni tycker jag det är stor skillnad på att vara The boss och att vara en trygg ledare. Nu har jag bytt stall och har en medryttarhäst. Folket i stallet tycker att man ska vara en ledare men en bra ledare, inget våld, lugnt och harmoniskt. Hästen ska förstå vad du vill inte behöva gissa sig fram i panik och rädsla över att gissa fel. Folk verkar inte förstå att hästar inte kan vara “dumma” eller “olydiga”, hästar är bara hästar som beter sig som HÄSTAR. Om man inte kan klara av den biten mentalt, håll inte på med hästar då. Du valde att ta hand om den hästen, du vill rida på den, du tar dig rätten till hästens kropp, ha lite respekt då. Tycker detta inlägg var väldigt bra!

  • Systrarna Elfstrand den 24 jul 2019 19:50 kl 19:50

   Så sant! Och vad skönt att du har hittat ett stall där du trivs 😀Kommentera

Scroll To Top