Om drygt en vecka ska jag och Bella rida våran första dressyrtävling tillsammans. Det blir min första på 2,5 år och Bellas första någonsin. Eftersom det blev en spontan anmälan till tävlingen, i kombination med att Bella efter sin metacambehandling enbart reds ut i skogen under några veckor så har vi i princip inte hunnit förbereda oss någonting. Jag har räknat ut att vi totalt kommer hinna med 5 pass på banan innan tävlingen, och nu har vi utfört 2 av dem. Under dessa två pass har jag kunnat känna av lite mer exakt vad vi behöver träna på, och det tänkte jag skriva om i det här inlägget. Självklart kan du inte göra några enorma förändringar på bara några pass, utan vår nivå ridmässigt är som den är, men visst hinner vi träna på att bli mer samspelta inom vissa områden fram till tävlingen 🙂

Nedsittning i traven. Ja, denna punkt kommer nog inte som en chock för er 😉 Dock får jag säga att nedsittningen känns ungefär 10 gånger enklare än vad jag trodde att den skulle göra. Får tacka mitt enorma slit på gymmet det senaste för det helt klart. Jag har inte suttit ner i traven sen jag tävlade dressyr senast, och det tar alltid tid att rida in sig på detta. I synnerhet i hoppsadel på en häst som är väldigt obekväm att sitta på, haha. Just nu känner jag att jag har en ganska bra grundsits i nedsittningen men behöver få till mitt grundproblem bättre, dvs få bak axlarna och hålla blicken uppe 🙂

Uppridningar. Seriöst, hur många hoppryttare tränar på just uppridningar på medellinjen med sin häst? Jag kan säga att jag inte är skyldig till detta i alla fall, haha. I uppridningarna blir hon lite vinglig och vet inte riktigt var hon ska ta vägen. I slutet av uppridningen när vi närmar oss kortsidan blir det som svårast. Jag behöver träna på att visa henne vägen i uppridningarna bättre helt klart 🙂

Halter. Att göra halt på Bella är inga problem, för hon lyssnar tillbaks fint. Däremot kan vi helt klart få bättre kvalitet i halterna. Som det ser ut idag vill hon gärna gå ur formen lite och håller inte ihop kroppen i halten. Alternativt att hon blir lite ivrig och vill gå iväg. Under förra passet upptäckte jag att om jag verkligen jobbar ihop traven precis innan halten så blev den mycket bättre. Logiskt såklart, men viktigt att jag inte glömmer bort det!

Fri skritt – galopp. I LC:1 så är det en väldigt kort sträcka där du snabbt ska ta dig från fri skritt till galoppfattning. Något som vi såklart inte har tränat på innan. Det har gått bättre än förväntat när jag har tränat, men framför allt upptagningen till mellanskritt kan bli bättre 🙂

Galoppfattningar och avbrott. Det klurigaste med programridning är som ni vet att rörelserna måste ske precis där det står i programmet, och inte när du känner dig bekväm med det som ryttare. Därför måste jag vara noggrann med att verkligen förbereda Bella för galoppfattningarna och avbrotten. Hon har lite olika svårigheter i de båda varven. Eftersom fattningarna sker på rakt spår i trav (som vi inte har jobbat med knappt tidigare) behöver vi träna ordentligt på det, men också att få henne att hålla galoppen hela vägen till hörnet och samtidigt få ett okej avbrott där. I högerfattningen är hon betydligt mer ihop men blir nästan lite “hoppig” in i fattningen. Däremot har hon gjort riktigt fina avbrott från galopp-trav i höger varv eftersom hon är mer ihop i kroppen här. I vänster varv har jag totalt motsatt problem, och därför är avbrotten det svåraste där.

Skritt-trav-övergångar. Dessa övergångar är Bella riktigt bra på skulle jag säga eftersom hon har så god energi. Däremot kan hon lätt bli för ivrig när hon ska trava efter att hon har skrittat, och vill nästan “kasta” sig in i en trav istället för att göra en mjuk övergång. Jag får se till att hålla ihop kroppen i övergången och ge en vääldigt liten skänkelhjälp först för att se ifall hon lyssnar på den.

Ja, detta är det konkreta som vi behöver öva på, och som jag kommer lägga mycket tid på. Utöver detta är vårat grundproblem att hon har svårt för att forma sig för innerskänkeln i speciellt vänster varv. Detta blir dock mycket bättre när jag har ridit en stund och de senaste passen har hon känts riktigt mjuk och fin i kroppen med stadig form. Jag har dock ingen aning om hon kommer kännas likadan på tävlingen, för hennes tryckkänslighet kan visa sig väldigt olika beroende på vart vi rider. Just nu hemma i paddocken är hon väldigt ridbar och fin, men ibland när vi åker iväg (främst i ridhus) så trycker hon såå mycket inåt och vill inte forma sig alls, i kombination med att formen blir sämre såklart. Jag får ta det som det kommer helt enkelt på tävlingen, men jobba på själva grundproblemet hemma 🙂

Hoppas ni tycker det är kul att följa mig och Bella i vår lilla “dressyrsatsning” 🙂 Även om hon är hopphäst så tror jag helt klart att jag ska se till att åka på minst en dressyrtävling/termin, just för att hålla min egen dressyrmotivation uppe. Dessutom nyttigt för då märker jag ifall vi utvecklas där eller inte. Just nu är jag sjukt peppad på dressyren med henne, och det kan jag tacka den blivande tävlingen för! Anna märker också skillnad på min ridning och det är roligt.

/ Emma

6 Kommentarer

 1. Daniela den 17 okt 2019 11:26 kl 11:26

  Nu på lördag ska jag på dressyrtävling med min nya medryttarhäst också, spännande! Har ju bara ridit honom i typ en månad så jag är nöjd om vi kommer oss genom programmen haha 🙂 jag skrev också upp saker vi (jag) behöver träna på, så det ska jag göra idag (bra i tid är jag ju 😂🤣)

  • Systrarna Elfstrand den 17 okt 2019 16:12 kl 16:12

   Åh, vad roligt! Lycka till 😀 Haha äsch, det som inte sitter till denna gång får vi väl ta till nästa, eller hur? 😉 2. Emma den 17 okt 2019 11:54 kl 11:54

  Jag tycker det är så kul att du ska tävla Bella i dressyr. Hoppas att det går bra och att ni fortsätter med det 🙂

  • Systrarna Elfstrand den 17 okt 2019 16:13 kl 16:13

   Ja det ska bli väldigt roligt! Inte alls varit motiverad till det tidigare men det känns roligt och jag tror allt att vi kommer fortsätta med åtminstone några tävlingar per år 😀 3. Mathilda den 17 okt 2019 16:19 kl 16:19

  Det är jättekul att ni varierar, hoppas på en tävlingsvlogg från tävlingen sen! 😀

  • Systrarna Elfstrand den 17 okt 2019 16:31 kl 16:31

   Självklart kommer en vlogg! 😀 Detta måste ju förevigas 😉Kommentera